Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Vše, co jste kdy chtěli vědět o spermatu

Víte o mužském spermatu, co jste chtěli vědět? Jaké je jeho složení? Skutečně může mít pozitivní účinky na pleť? Jaké mýty provázejí mužské sperma…

Co je to sperma?
Mužské tělo tvoří neustále spermie, samozřejmě i tehdy, když muž delší dobu sexuálně abstinuje. Během ejakulace je jako výměšek pohlavních žláz muže produkováno z těla sperma, které se skládá ze spermií a semenného plazmatu. Spermie se tvoří ve varlatech, semenné plazma v přídatných pohlavních žlázách. Muž přitom při ejakulaci vyprodukuje množství spermatu odpovídající přibližně obsahu jedné čajové lžičky. V takovém množství spermatu se nalézá 200 až 500 miliónů spermií. Takové číslo se liší samozřejmě u každého jedince podle věku a frekvenci ejakulace.

Je sperma dobré na pleť?
Tvrzení, že mužské sperma může mít pozitivní účinky na pleť, zřejmě vychází z faktu, že ejakulát obsahuje nezanedbatelné množství minerálních látek. Kromě minerálů jako je například zinek, vápník, hořčík nebo sodík zároveň obsahuje také fruktózu, vitamin C, cukry, kreatin a více než 400 druhů bílkovin. Přestože by tedy skutečně mohlo mít sperma účinky na pokožku, výzkumy tvrzení o výživnosti spermatu nepotvrdily. Minerály a další látky totiž slouží především k udržení co nejdelší životnosti spermií, které se musí dostat až k vajíčku a oplodnit ho.

magazin.cz

Jak je možné, že ejakulát má někdy žlutou barvu, jindy je téměř transparentní?
Sperma může mít zabarvení od mléčně bílé až po světle nažloutlou barvu. Hustota ejakulátu se také může lišit, většinou jde však o kapalinu větší hustoty s vláčnou konzistencí a vyšší viskozitou. Ne vždy však musí být sperma husté, jeho konzistence může být někdy spíše poměrně řídká a poměrně vodnatá.

Co dělat, chci-li mít kvalitnější sperma?
Muže zajímá i kvalita a množství jejich spermatu, což lze do značné míry ovlivnit stravováním a pitným režimem. Doporučuje se zdravá a netučná strava, společně s pravidelným doplňováním nealkoholických tekutin. Vhodně ovlivňují kvalitu, barvu i chuť potraviny bohaté na základní mastné kyseliny (například tučné ryby), vitaminy A, B, C a E a také zinek a hořčík. Muži by se naopak měli vyhnout alkoholu, kouření, mastným a smaženým jídlům. Zajímavým údajem v této souvislosti je také to, že zdravé spermie muže s aktivním životním stylem, který pravidelně ejakuluje, vydrží být aktivní i několik dní.

Liší se sperma podle toho, kdy měl muž poslední sex?
Jistě se nejedna žena již zamýšlela nad tím, zda je možné pomocí ejakulátu poznat, jak dlouho neměl muž sex. Do určité míry je to totiž dokonce možné poznat ze zabarvení a konzistence spermatu. Vzhled ejakulátu je určen počtem a koncentrací spermií, logicky tedy ejakulát nashromážděný po delší dobu bude mít tmavší zabarvení a větší hustotu – což může být ovlivněno i tím, kdy měl muž sex naposledy. Ovšem to, zda muž neměl nedávno sex s nějakou jinou ženou, již spolehlivě určit nelze.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5