Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Platonická láska

Stejně jako se naplněná láska nikomu z nás nevyhne, nevyhne se nám ani láska nenaplněná…

Představte si modelovou situaci: jste zadaná – nebo zadaný – a potkáte objekt hodný zbožňování. Který je ale víceméně nedostupný. Nač za sebou pálit mosty? Promítněte si ho do svých snů. Platonická láska není doménou pouze a jen dospívajících děvčátek. Platonická láska může potkat každého z nás. A také potkává. A my se jí nebráníme. Proč taky? Vždyť je tak krásné si před spaním snít...

Co na tom, že náš objekt je nedostupný, co na tom, že může žít třeba až na konci světa. Nám a našim snům ho nikdo nevezme. A v tom je kouzlo platonické lásky. Je jen a jen naše, našeho nitra, našeho srdce a našich snů. A pokud s ní jako s takovou budeme zacházet, pak může vnést do našeho života nejednu půvabnou chvilku. Ale pozor, aby nám nepřerostla přes hlavu! Pozor, abychom se na platonické lásce, či platonických láskách nestali závislí. Že to není možné? Ale ano, je.

magazin.cz

Mám jednu kamarádku, které se, jak tak sedávala po večerech u televize, zalíbil jeden z herců. Nějaký čas si o něm opravdu jen snila; jenže po pár týdnech nejen před spaním, ale i během dne. Najednou, uprostřed jakékoli činnosti, se zastavila a s výrazem spící Šípkové Růženky zapomněla na svět kolem sebe. Pak se dostavila pubertální fáze. Začala s posedlostí hodnou naivní patnáctky kupovat veškeré časopisy, ve kterých byla nebo i jen mohla být nepatrná zmínka o jejím idolu. A když zjistila, ve kterém divadle zmíněný herec hraje, začala za ním téměř denně dojíždět.

Nejenže byla schopná vidět nesčetněkrát představení, ve kterém se se třeba jen mihl, ale dokonce stávala jak malá holka u zadního vchodu a čekala, až kolem ní projde. Ačkoli zjistila, jakým autem její idol odjíždí, netroufla si postavit se až k němu a muže svých snů, až bude odemykat a nastupovat, oslovit. Místo toho přestala jíst, hubla a chřadla a začala dokonce trpět nespavostí. Nikdo z jejího okolí si s ní nevěděl rady. Nějaký čas pravý důvod svých nálad tajila; ale nic se samozřejmě nedá skrývat věčně.

Co myslíte, jak asi tenhle příběh posedlosti mohl skončit? Naštěstí dobře – její partner ji, ač byla posedlá jiným mužem, neopustil. Ale musela mu slíbit, že s postáváním u divadla přestane. Dokázala to – ale ve svém nitru je nešťastná. Zapomněla totiž na základní poučku – platonická láska je opravdu jen platonická.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2