Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Bodypainting: Umění na nahém těle

Tento umělecký směr vznikl v USA a Evropě v polovině šedesátých let. Součástí body artu je tetování, piercing, malování henou a bodypainting.

Bodypainting se stal velmi populárním druhem umění, které se začalo rozvíjet okolo 90. let. Dnes už dokážou cvičení profesionálové z celého světa proměnit vzhled lidské pokožky na naprosto cokoliv od zvířat, až po nejrůznější motivy.

magazin.cz

 

Ve skutečnosti si lidé už v pravěku obarvovali svá těla přírodními barvami, popelem nebo blátem. Tato znamení měla odhánět zlé duchy nebo nepřátelské kmeny. Také používali tyto barvy pro oslavy vzácných situací, jako jsou svatby či náboženské ceremonie.

Vzhledem k přijetí širšího myšlení v 60. letech obzvláště co se nahoty týče, se bodypainting začal znovu rozvíjet na západě. Mnoho lidí dnes diskutuje o tom, jestli je bodypainting opravdu umění nebo jen způsob jak se nahý procházet na veřejnosti. Ale lidé, kteří ho vyzkoušeli, si jsou naprosto jistí, že se jedná o umění a nenapadá je nic jiného, s čím by ho mohli srovnávat. Časem se začaly konat i festivaly bodypaintingu, které jsou v Evropě a USA velmi populární.

magazin.cz

 

K bodypaintingu se používají hlavně barvy přírodního charakteru, které nejsou toxické a závadné pro kůži. Maluje se na kůži i vlasy. Provedení jsou celotělové, nebo částečná. Někdy je zdoben pouze obličej tzv. facepainting. Nebo přimalovaný detail, který zvýrazní celek.

magazin.cz

 

Barva, která se používá na tělo, bohužel nemá příliš velkou trvanlivost, jako tomu je u heny, skarifikace nebo tetování. Odhadovaná trvanlivost barev je okolo 10–12 hodin. Samozřejmě vždy tomu tak být nemusí. Ovšem když vezmeme v potaz, že by měli lidé chodit v těchto barvách celý den, tak jim to nemůžeme mít za zlé.

magazin.cz

 

V dnešní době je bodypainting otázkou tradic a módních trendů. Jde o formu umění, která má většinou komerční využití (exhibice, festivaly, firemní akce atd.) Často stylisticky sladěna úpravou vlasů, doplňky a celkovým pojetím prostoru a modelu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!