Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Celulitida jako trest za pohodlnost

Celulitida je problém, který postihuje ženy v jakémkoli věku - bez ohledu na tělesnou hmotnost nebo typ postavy.

Celulitida neboli tzv. pomerančová kůže, tedy porucha struktury kůže projevující se nerovnostmi především na bocích, stehnech a hýždích, trápí mnoho dívek a žen. Často bývala spojována s věkem nebo nadváhou, ovšem podíváme-li se pořádně, zjistíme, že celulitida postihuje již dívky v poměrně mladém věku, a to i ty, které jsou velmi štíhlé. Hrbolky na kůži jsou totiž výsledkem změn podkožního vaziva, způsobené obvykle nesprávnou životosprávou a nedostatkem pohybu, nikoli nadbytečnými zásobami podkožního tuku. U mladších žen pouze nejsou změny na kůži tolik patrné, s přibývajícím věkem však tkáň ztrácí svou pružnost, poruchy tkáně jsou tudíž viditelnější a sílí.

Celulitida může být dědičná. Většinou však je vznik celulitidy doprovázen dalšími doprovodnými faktory, dědičnost sama o sobě ještě není předpokladem. Velkou roli hraje především naše vlastní pohodlnost – nesprávná životospráva a nedostatek pohybu, které způsobují nedostatečnou činnost lymfatického systému, nedostatek minerálů a vitaminů a minerálů v těle a zanášení těla toxiny a nestrávenými metabolity.

 

Co podporuje rozvoj celulitidy

• Špatné stravovací návyky (přílišné solení, tučná a sladká jídla atd.)

• Nedostatečný příjem vhodných tekutin.

• Kouření, pití kávy a alkoholu

• Nedostatek pohybových aktivit

• Stres

• Nadváha

• Těsné oblečení zabraňující správnému proudění krve


magazin.cz

 

Zapomeňte na zázračné účinky krémů a přípravků, které vás zbaví pomerančové kůže navždy a bez práce vám zajistí kůži hladkou jako kůže novorozeněte. Celulitida je komplexní problém, a přestože tyto „zázračné“ přípravky mohou dosahovat jistých výsledků, je třeba jej jako takový řešit komplexně. A hlavně překonat svou pohodlnost a zapojit pevnou vůli, protože k tomu, abyste se celulitidy zbavili je třeba systematičnost a dlouhodobou péči a celkovou změnu návyků. Ke zlepšení stavu dochází až po dvou až šesti měsících pravidelné péče.

 

V úspěšném boji s celulitidou vám může pomoci dodržování těchto zásad:

• Změna stravovacích návyků. Zařaďte do svého jídelníčku jídla s velkým obsahem zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin a pečiva, luštěnin a nízkotučných mas a mléčných výrobků.

• Dodržování pitného režimu. Pijte pouze čistou vodu bez bublinek, bylinné neslazené čaje, popř. ovocné a zeleninové šťávy. Vyhýbejte se přeslazeným syceným nápojům.

• Vyvarujte se extrémním výkyvům v hmotnosti – neustálé hubnutí a přibírání na váze může být stejně škodlivé jako neustálá nadváha

• Pohyb v jakékoli formě. Vhodné jsou např. jóga, jízda na kole či rotopedu, plavání a brusle. Doma můžeme provádět malá cvičení, jako jsou dřepy nebo v leže ježdění na kole, která pocvičují právě ony problematické partie.

• Provádění detoxikace, např. bylinkovými a čajovými nebo ovocnými kúrami.

• Střídavé sprchování teplou a studenou vodou (60–80 sekund se sprchujte teplou vodou a 20 studenou vodou), doplněné masáží speciálními žínkami např. z lufy – při masáži postupujeme vzdálenějšího konce končetiny směrem k srdci dlouhými plynulými tahy

• Odborně prováděná lymfodrenáž, masáž, baňkování (ve vyšším stadiu celulitidy) nebo teplé zábaly.
Léčbu celulitidy je také možno podpořit používáním přírodních přípravků, které zlepšují vnitřní výživu tkání, zvyšují odbourávání tuků v buňkách a zabrání změnám pojivové tkáně. Pro detoxikaci organismu je vhodná šťáva z Aloe vera nebo pročišťující čaje z fenyklu, kopřivy či šalvěje. Masáže lze doma doplnit přípravky s obsahem výtažku břečťanu, kostivalu a měsíčku zahradního jinanu dvoulaločného, jetele, semen vinných hroznů anebo aromaterapeutickými masážními oleji s přídavkem skořice.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1