Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Co všechno jsme schopni přežít?

Lidské tělo je schopno vydržet v extrémních podmínkách. Ať už je to těžký úraz nebo zátěž, pokud není znemožněna funkce důležitých orgánů, jsme schopni přežít.

Ovšem pro správnou funkci těla potřebujeme jíst, pít a také se vyspat a odpočinout si. Jak dlouho je ale člověk schopen přežít bez vody? Jak dlouho člověk vydrží bez jídla nebo bez kvalitního spánku? Co všechno jsme schopni přežít?

 

Víte, jak dlouho vydrží člověk bez spánku? Na tuto otázku nedokáží jednoznačně odpovědět ani vědci. Je však vědecky dokázáno, že někteří jedinci jsou schopni nespat klidně jedenáct dní v kuse! V roce 1965 to ve svých sedmnácti letech dokázal jistý Randy Gardner. Ten vydržel bez spánku rovných 264 hodin, a stal se tak rekordmanem – nespavcem.

Vědecké experimenty ukazují, že průměrný člověk vydrží bez spánku osm, maximálně deset dní. Lidé, kteří se experimentu zúčastnili, byli však zdraví. Člověk trpící zdravotními problémy či neurologickými nebo psychickými poruchami by bez spánku vydržel kratší dobu.

magazin.cz

 

Během experimentu byli všichni zúčastění pečlivě sledováni. Po pár dnech se u nich objevila spánková deprivace a s ní také problémy s vnímáním okolí a soustředěním. Všechny tyto a další problémy se s dalšími dny bez spánku zhoršovaly. Po osmi až deseti dnech se sledovaní respondenti konečně vyspali a již po jedné až dvou nocích spánku zmizely všechny problémy se soustředěním a vnímáním.

Vědci zároveň varují, že několik dní bez spánku nevydrží každý z nás. Čím více se také zvyšuje intenzita spánkové deprivace, tím více se zhoršuje naše vnímání. Člověk může ztratit motorické funkce a snadno upadnout do mikrospánku. Vědci zatím nedokáží jednoznačně říci, zda může nedostatek spánku způsobit smrt člověka. Během vědeckých experimentů s krysami však nastala smrt po dvou týdnech spánkové deprivace.

 

Problémem je také odpověď na otázku, jak dlouho vydrží člověk bez vody. Většinou totiž závisí na okolnostech. Pokud jsou podmínky dobré, může člověk bez vody přežít klidně týden. V extrémních podmínkách (např. v rozpáleném autě nebo při sportování) umírá člověk na dehydrataci za několik hodin.

magazin.cz

 

Pro člověka je důležité, aby byl vyvážený příjem a výdej tekutin. Ty do těla dostáváme z jídla a pití, mnohem více jich však ztratíme spolu s potem a močí. Voda se z našeho těla dostává také při vydechování. Při sportu nebo v extrémně horkém prostředí se naše tělo začne bránit a ochlazovat, a to pomocí potu. V některých případech vypotí lidské tělo jeden až dva litry tekutin za hodinu. Tekutiny je tedy potřeba doplnit, jinak se brzy dostaví vysoké teploty a zároveň se prudce sníží krevní tlak. Pak už je většinou pozdě na záchranu, smrt je poměrně rychlá.

 

A jak dlouho přežijeme bez jídla? Podle vědců je člověk schopný bez jídla vydržte asi šedesát dní. Záleží však na hmotnosti a zdravotním stavu člověka. Rekordmanem, který bez jídla vydržel 123 dní, je Charles Robert Ncnabb. Ten dlouhou dobu hladověl ve vězení, pil pouze vodu a občas kávu.

magazin.cz

 

Odborníci dnes tvrdí, že žádný člověk nepřežije ztrátu čtyřiceti a více procent své hmotnosti. Zdraví nebezpečné je již třídenní až pětidenní hladovění. Naše tělo začne spotřebovávat zásoby sacharidů, později látky vznikající při spalování tuků – ketony. A právě nyní začne jít o život. Pokud se zvýší množství ketonů v našem těle, hrozí nám katoacidóza a ketokóma, po čemž už následuje jenom smrt.

Pokud je člověk dlouho bez jakékoliv potravy, jeho tělo začne slábnout. Zároveň se výrazně oslabí imunitní systém, a člověk je tak náchylnější k nejrůznějším onemocněním. V extrémních případech se objeví halucinace, křeče a nepravidelnost srdečního tepu. To vše jsou známky toho, že brzy dojde k selhání činnosti orgánů v těle.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!