Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jablka: Záruka zdraví

Každé ovoce v sobě ukrývá velké množství vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Proto by nemělo ovoce chybět na vašem jídelníčku.

Takřka zázračnými plody, které udržují naše zdraví i krásu, jsou jablka. A je úplně jedno, zda si dáte jablko červené, žluté, zelené, sladké či kyselé. Všechny druhy mají stejné blahodárné účinky. Víte, co všechno jablka dokáží?

Je dokázáno, že jablka dokáží snížit hladinu cholesterolu v krvi. V plodech je totiž obsažena rozpustná vláknina s názvem pektin, díky kterému klesá hladina cholesterolu. Vědecké výzkumy dokazují, že již při konzumaci dvou či tří jablek denně (záleží na velikosti plodů) se hladina cholesterolu v krvi snižuje až o deset procent.

Pokud do jídelníčku zařadíte jedno jablko denně, zlepšíte tím funkci plic. Jablka mají tuto schopnost díky látce zvané quercetin, kterou najdeme hned pod slupkou. Quercetin je silný antioxidant a dokáže chránit buňky v naše těle před poškozením. A snad nejvíce ochraňuje quercetin naše plíce. Studie z roku 2007 dokazuje, že budoucí maminky mohou snížit riziko, že se jim narodí dítě s astmatem, právě pravidelnou konzumací jablek.

magazin.cz

 

Jablka jsou také dobrou prevencí proti vzniku rakoviny. Látky triterpenoidy, které jablka obsahují, dokáží totiž zabránit vzniku rakoviny prsu, plic a tlustého střeva. A kde tyto látky zabraňující růstu nádorových buněk přesně najdeme? V jablečné slupce! Podle lékařů byste si měli dát jedno jablko každý den, abyste nedali rakovině šanci.

Problémy s pamětí a soustředěním dokáží také jablka vyřešit. Může za to hlavně acetylcholin, který povzbuzuje činnost nervových buněk. Paměť vám dokáže zlepšit již jedno jablko denně. Vědci také dokázali, že antioxidanty a flavonoidy obsažené v jablku výrazně snižují riziko vzniku zánětlivých onemocnění mozku a ničí zároveň toxin betaamyloid, jenž by způsobil Alzheimerovu chorobu.

Každý kuřák ví, jak je těžké s tímto zlozvykem přestat. Kuřáci, zapomeňte na žvýkačky, náplasti a podobné přípravky z lékárny a dejte si raději jablko! Tyto plody jsou bohaté na vitamin C, a proto se ve vašich střevech lépe vstřebává železo a ovocné kyseliny. ty ve střevě aktivují nikotin a způsobí slabé trávicí potíže, ty po dvou až třech dnech zmizí. Vaše střeva se díky jablku očistí od toxinů, které se tam uložily kvůli vašemu zlozvyku. Po několika dnech „jablečné odvykací kůry“ nebudete mít na cigaretu chuť.

Jablka vám dokážou zajistit klidný a kvalitní spánek. Proto si naši předci dávali jedno jablko, než zalezli do postele. O ničím nerušený spánek se postará vitamin B a hořčík. Tyto látky uklidňují a uvolňují, což k dobrému spánku jistě potřebujeme. Dejte si ale pozor, abyste před spaním do těla nedoplnili moc cukru najednou. Cukr vám totiž dodá energii a to byste pak nemohli usnout vůbec.

magazin.cz

 

Střevní potíže zaženete také jablky. Jablečná šťáva totiž obnovuje střevní mikroflóru a působí v nich protizánětlivě. Jablka jsou jakýmsi univerzálním lékem pro naše střeva. Obsahují totiž látky, které pomáhají při zácpě, ale i při průjmu.

Z lékařských studií vyplývá, že lidé, kteří denně snědí alespoň jedno jablko, sníží riziko vzniku cukrovky až o 28 procent. Vzniku cukrovky zamezuje rozpustná vláknina, jež dokáže zabránit nestálosti hladiny cukru v krvi.

Jablka vám také mohou pomoci hubnout. Pokud sníte jablko, dodáte do těla vlákninu, která vás zasytí a nebudete mít dlouhou dobu pocit hladu. Díky enzymům obsaženým v jablcích se ve vašem těle zrychlí metabolismus a spalování tuků. Tuky z vašeho těla odbourávají další látky, na které jsou jablka bohatá, tedy hlavně vitamin C, jód a mangan.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!