Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Znáte nejšpinavější místa ve svém okolí?

Nemusíte se nutně potkat s nemocným, aby se vám do těla dostaly bakterie. Denně přijdeme do kontaktu s mikroby, které na nás číhají i na místech, kde bychom je ani nečekali.

Odborníci z řad lékařů a vědců sestavili seznam nejšpinavějších míst, kde se bakteriemi jenom hemží. Lékaři však dodávají, že až osmdesát procent infekcí se šíří kvůli špatně umytým rukou.

Mezi nejšpinavější místa v našem okolí patří kuchyňská linka. Podle odborných studií jsou kuchyňské linky často mnohem špinavější než koupelny a toalety. Na kuchyňské lince můžeme najít až čtvrt milionu bakterií na pouhém centimetru čtverečním. Mezi další oblíbená místa mikrobů v kuchyni patří dřez, kohoutek a houba na mytí nádobí. Kuchyně je tak pro bakterie hotovým rájem. Jak jejich počet snížit? Pracovní plochu byste měli důkladně umýt vždy poté, co jste na ní připravovali jídlo, zvláště pokud se jednalo o syrové maso. Ruce si pak myjte nejméně dvacet sekund pod teplou tekoucí vodou. Až 99 procent bakterií zmizí z houbičky na mytí nádobí poté, co ji dáte do myčky ve fázi vysoušení.

magazin.cz

 

Že se vykytuje mnoho bakterií na toaletách, to vás asi nepřekvapí. Podle výsledků testů jsou však nejšpinavější toalety v letadle. Vědci našli dokonce na kohoutcích umyvadel a madlech bakterii E. coli. Podle odborníků se bakteriím na tak malém prostoru, jako je právě toaleta v letadle, žije dobře. Záchodové prkénko nevyšlo v testech překvapivě nejhůře, více bakterií je podle všeho na umyvadle.

Rájem bakterií je také mokré prádlo. V pračce s mokrým prádlem zjistili vědci častý výskyt bakterie E. coli. Údajně stačí jeden špinavý kousek oblečení, aby se bakterie rozšířila po celé pračce. jak nedat mikrobům šanci? Prádlo perte na co nejvyšší teplotu to jen jde. Mokré prádlo pak z oračky vyndejte co nejdříve po vyprání, bakterie se nestihnou rozmnožit. Spodní prádlo byste také měli prát odděleně od ostatního oblečení.

Bakterie se mohou dostat do těla také z nákupních vozíků. Nejvíce nečistot najdeme na jejich držadlech. Není se čemu divit, nákupní vozíky projdou za den několika desítkami špinavých rukou. Po každém nákupu byste si tedy měli umýt ruce. Na škodu také není otřít držadlo nákupního vozíku antibakteriálním ubrouskem.

Bakteriím se náramně daří i na tlačítkách bankomatu. Nakazit se některou chorobou můžete tedy také při výběru peněz z bankomatu. Podle odborníků je na tlačítkách bankomatu mnohdy více bakterií než ve veřejných umývárnách. Za den se tlačítek bankomatu dotkne spousta rukou, bankomaty se však umývají jen zřídka. Prevence před nákazou je jednoduchá. Bakterie se nám do těla nedostanou, pokud si po výběru peněz z bankomatu důkladně umyjeme ruce.

K nejšpinavějším místům patří také dětská hřiště. Pokud si děti dávají prsty do pusy nebo nosu (což je poměrně  časté hlavně u malých dětí), dostává se jim do těla mimo jiné krev, hlen, sliny a moč. To vše bylo totiž nalezeno při analýzách vzorků z dětského hříště. Ochránit své dítě před chorobami mohou v tomto případě pouze rodiče. Dobře poslouží například dezinfekční ubrousky.

magazin.cz

 

Mnoho bakterií také číhá na cvičebních podložkách a posilovacích strojích. Odborníci na nich našli například stafylokoka, kterého nedokáží zničit ani antibiotika. Pokud se chcete bakteriím vyhnout, kupte si vlastní cvičební podložku. Po cvičení na posilovacích strojích si dejte sprchu, použijte antibakteriální mýdlo.

Odborné výzkumy dokazují, že více než deset tisíc bakterií je ukryto ve většině dámských kabelek. V extrémních případech byla v kabelkách zjištěna přítomnost více než milionu bakterií. Nejčastěji se v kabelce objeví bakterie s názvem Pseudomonas, která má na svědomí oční infekci. Dále najdeme v kabelce stafylokoka způsobujícího infekci kůže, mimo jiné také salmonelu nebo bakterii E. coli. Počet bakterií ve vaší kabelce je možné snížit. kabelku byste nikdy neměli odkládat na podlahu, kde se to mikroby jen hemží. V látkových kabelkách byla také přítomnost bakterií mnohonásobně větší než v těch kožených.

Bakteriím se daří na každé vaně. Ano, místo, kde se nečistot z těla zbavujeme, je místem špinavým. Podle výsledků testů jsou ve vaně často přítomny stafylokoky, které způsobují kožní infekci. Na jednom čtverečním centimetru vaší vany se nachází více než 50 000 bakterií. Všechny nečistoty, které ve  vaně z těla smyjete, si dále žijí ve vaně, kde mají pro život i rozmnožování ideální podmínky. Proto byste měli vanu mýt každý týden dezinfekčním prostředkem a dosucha ji vytřít. Ve vlhkém prostředí se totiž bakteriím daří. pokud trpíte nějakým onemocněním kůže, myjte vanu nejlépe po každém použití.

magazin.cz

 

Více než 25 000 bakterií na jednom čtverečním centimetru najdeme na telefonu v kanceláři. Přibližně stejný počet mikrobů je také na kancelářském stole, klávesnici a počítačové myši. Z telefonu se však bakterie do těla dostávají nejsnadněji, protože sluchátko telefonu je velmi blízko úst. Pro snížení počtu bakterií stačí telefon, klávesnici i myš otřít antibakteriálním ubrouskem.

Bakterie na vás číhají také v hotelových pokojích. Nejvíce mikrobů je na dálkovém ovládání televize, na klice a poté na vodovodních kohoutcích. Těchto předmětů se totiž před vámi dotýkalo několik ne vždy čistých rukou. I v tomto případě vám dobře poslouží antibakteriální ubrousky.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!