Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Zvládli byste první pomoc?

Správně poskytnutá první pomoc může zachránit život a každý z nás by měl znát její základy.

Mezi lidmi však o postupu při pomoci zraněnému koluje mnoho mýtů. Jak má tedy vypadat správná první pomoc?

Podle lékařů je při nehodě nejhorší nic nedělat. Dávno také již neplatí poučka, kterou se ještě před několika lety učily děti ve škole, a to, že se v žádném případě nesmí se zraněným hýbat. Odůvodněna byla tato rada tím, že postižený by mohl utrpět zranění v oblasti páteře. Zdravotníci ale tvrdí, že se poranění páteře ve většině případů bát nemusíme.

magazin.cz

 

Nejdůležitější však při jakékoli nehodě je zajistit důležité životní funkce. Raněnému bychom tedy měli nejprve zkontrolovat tep a dýchání. Jestliže postižený nedýchá, zkuste mu zaklonit hlavu. Ve většině případů to pomůže. Na tuto radu si vzpomeňte hlavně v létě. Poměrně často totiž řidiči v extrémních teplotách omdlí v autě. V takovém případě pak sedí dotyčný v sedadle s předkloněnou hlavou a je znemožněno dýchání. Život řidiči zachráníte právě tím, že mu zakloníte hlavu. Jak jednoduché.

Jako pozůstatek socialistické výuky první pomoci se dodnes dochoval mýtus o tom, jak nejlépe zajistit, aby se zraněný nezadusil. Jazyk se má vytáhnout z úst a připevnit k tváři zraněného zavíracím špendlíkem. To rozhodně nezkoušejte! Pokud má postižený zapadlý jazyk, skutečně ho musíte vyndat, ale zavírací špendlík potřebovat nebudete. Raději dotyčného narovnejte, pokud je to nutné, zakloňte mu hlavu. Dýchací cesty se pak snadno uvolní.

Pokud však postižený nedýchá a nejeví další známky života, je nutné začít s resuscitací, tedy s oživováním. Pod samotný termín resuscitace spadá masáž hrudníku a umělé dýchání. Při správně provedené resuscitaci se obnoví krevní oběh a zabráníme tak případnému selhání orgánů.

magazin.cz

 

Jak postupovat při resuscitaci? Nejprve postižené osobě zakloňte hlavu. Pokud člověk nezačne dýchat sám, je nutné postupovat dále. Jestliže je v bezvědomí dospělý člověk, stlačte hrudník třicetkrát a poté proveďte dva umělé vdechy. U dítěte nesmíte na hrudník moc tlačit, stlačení se  pak provádí patnáctkrát, po kterém opět následují dva vdechy. Samotná masáž srdce se provádí propnutýma rukama, přičemž na hrudník tlačíme hranou dlaně. Umělé vdechy se provádějí, pokud postiženému zakloníte hlavu. vdech musí být plynulý a pomalý. V opačném případě by mohlo dojít k nežádoucímu nafouknutí žaludku. Resuscitace se ukončuje až tehdy, když dokáže postižený sám dýchat.

S příchodem mobilních telefonů se rozšířil další mýtus o první mýtus. Podle něj stačí jen zavolat sanitku a pak čekat až do jejího příjezdu. Než abyste na zraněného jenom koukali, poslouchejte raději rady školených dispečerek. Ty vás budou krok za krokem navigovat, abyste  postiženému zachránili život. A protože  v některých případech rozhodují o životě zraněného minuty, mohli by lékaři v případě vaší nečinnosti už jen konstatovat smrt. První pomoc byste tedy měli poskytnout v každém případě.

V případě vážné nehody je lepší volat rovnou záchrannou službu na čísle 155 než na tísňovou linku 112. Pokud zavoláte rovnou záchranku, pomoc se dostaví rychleji. Číslo 112 poslouží spíše cizincům, kteří si většinou číslo 155 nepamatují.

magazin.cz

 

A co dělat v případě, že postižený člověk krvácí? Zastavit krvácení by měl umět každý z nás, krvácející rány jsou totiž nejčastějšími úrazy vůbec. Než začneme s první pomocí, musíme vědět, o jaký druh krvácení se jedná. Zraněný může totiž krvácet buď ze žíly, nebo z tepny.

Pokud se jedná o žilní krvácení, z rány pomalu vytéká tmavě červená krev. I přesto, že zraněný člověk rychle nevykrvácí, začněte s první pomocí bez otálení. Jestliže má člověk zraněné končetiny (což je asi nejčastěji), musíte je dostat tzv. nad srdce, tedy do polohy, kde se v ruce či noze sníží tlak. Zastavit krvácení pak také pomůže obvaz. Pokud se rozhodnete ránu dezinfikovat, nedopusťte se celkem časté chyby, kdy se dezinfekční prostředek aplikuje přímo na poraněné místo. To je špatně! Vydezinfikujte pouze okolí rány, v opačném případě by se zranění déle a komplikovaněji hojilo.

Pokud zraněný krvácí z tepny, musíte první pomoc poskytnout co nejdříve, jinak je velké riziko vykrvácení. Tepenní krvácení poznáte podle světle červené barvy krve, která z rány pomalu neteče, ale naopak vystřikuje. V tomto případě musíte rychle stisknout tlakový bod a opět dostat zraněné místo do polohy nad srdcem.

Co je to tlakový bod? V tomto místě nahmatáte tepnu, kterou musíte přitisknout ke kosti. Pokud to provedete správně, krvácení se zastaví. A kde tlakové body najdeme? Na hlavě tlačíme buď před ušním boltcem tzv. spánkovou tepnu, nebo na dolním okraji dolní čelisti tepnu lícní. Pokud zraněný krvácí z krční tepny, musíte tlačit na místě vedle ohryzku tzv. krkavici. Časté je také krvácení z pažní tepny, kterou na paži najdeme mezi svaly. V těchto místech také při poskytování první pomoci stlačujeme tlakový bod. Při poranění břicha najdeme nad pupkem břišní tlakový bod a silně ho tiskneme pěstí. Krvácení dolních končetin zastavíme tisknutím stehenní tepny, nebo podkolenní tepny, kdy zároveň ohneme koleno postiženého.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!