Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Československý vlčák / foto: wikipedia.org

Česká psí plemena: Znáte je všechna?

Českých národních plemen psů je celkem sedm, z nich jsou tři uznána i mezinárodně. Jedná se o plemena společenská, lovecká a sportovní.

Většina českých psů netrpí žádnými vážnými zdravotními problémy. Bohužel česká plemena nejsou tak známá, a proto je dnes chová málokdo.

 

Český strakatý pes

Počátky tohoto českého plemene bychom našli ve výzkumném ústavu. Právě na tomto místě byla si před sedmdesáti lety vyšlechtěn Horákův laboratorní pes. Jméno dostalo toto plemeno podle šlechtitele Františka Horáka. Jeho pes se měl hodit pro použití v laboratoři, proto se Horák snažil, aby bylo zvíře klidné, nenáročné na péči a aby se mohlo snadno rozmnožovat.

Někdy v osmdesátých letech se již pes nehodil pro laboratorní účely a ústav se rozhodl zvířata nechat českým chovatelům. Pes byl nabízen pod názvem český strakatý pes. Chovatelé si plemeno hned oblíbili pro jeho klidnou povahu.


magazin.cz

 

A jak vlastně český strakatý pes vypadá? Toto plemeno patří ke středně velkým psům. Srst má pes tříbarevnou, bílé plochy má vždy kropenaté. Český strakatý pes existuje v podobě dlouhosrsté i krátkosrsté. Patří ke společenským plemenům, které dosud nebylo mezinárodně (FCI) uznáno. U nás bylo plemeno registrováno v roce 1960.

 

Československý vlčák

Toto plemeno vzniklo v roce 1958, kdy se zkřížila karpatská vlčice s německým ovčákem. Československý vlčák byl mezinárodně uznán v roce 1989. Nejprve chtěli chovatelé jenom zlepšit některé vlastnosti německých ovčáků. Později však bylo vyšlechtěno zcela nové plemeno. S československým vlčákem je spjato jméno inženýra Karla Hartla, který spolupracoval s pohraniční stráží.

magazin.cz

 

Československý vlčák se řadí k pracovním plemenům, k ovčáckým a pasteveckým psům. Pes je v kohoutku vysoký asi 69 centimetrů, feny jsou o pár centimetrů nižší. Toto plemeno si oblíbili hlavně Italové, kteří ho chovají nejčastěji. V České republice se chová zhruba 500–2000 kusů.

 

Český fousek

Český fousek je středně velký hrubosrstý ohař. Je to tedy lovecké plemeno, hodí se pro práci v lese, vodě i na poli. Čeští fousci jsou většinou přítulní a jen zřídka trpí zdravotními problémy.

Historie tohoto českého plemene se začala psát již ve 13. století. Podle historických záznamů je český fousek dokonce nejstarší ze všech hrubosrstých ohařů v Evropě. Odedávna byl český fousek využíván k lovu zvěře. V roce 1964 byl mezinárodně uznán skupinou FCI.

magazin.cz

 

Český horský pes

Toto plemeno pochází z osmdesátých let minulého století. Tehdy se v Československu rozšířil saňový sport, bohužel se pro něj nehodila tehdejší dostupná plemena psů. Proto byl vyšlechtěn český horský pes, pes vhodný do hor, zvyklý na extrémní podmínky, snadno vycvičitelný pro pracovní využití. Hodí se také k rodině s dětmi.

magazin.cz

 

Český horský pes se řadí ke sportovním a pracovním plemenům. V Česku byl uznán v roce 1984, skupinou FCI zatím uznán nebyl. Pes nemá v kohoutku více než 70 centimetrů a váží kolem 40 kilogramů.

 

Český teriér

Český teriér je malý pes. Pokud je správně krmený, neměl by vážit více než deset kilogramů. Srst tohoto psa má výhodu, český teriér totiž nelíná. Srst by se však měla pravidelně stříhat. Český teriér také netrpí žádnými zdravotními problémy, je to velice odolné plemeno.

Plemeno český teriér vzniklo v roce 1949, kdy František Horák zkřížil psa sealyham teriéra s fenou skotského teriéra. Tehdy chtěl Horák vyšlechtit dobře vycvičitelného psa, celobarevného s klopeným uchem, o jehož srst se chovatel nemusí moc starat. Plemeno je dnes velmi mírné povahy. Psi milují svého pána a jeho rodinu, cizím lidem však nedůvěřují.

magazin.cz

 

Pražský krysařík

Pražský krysařík je nejmenším (22 centimetrů v kohoutku) a zároveň nejstarším českým plemenem. S jeho šlechtěním se začalo již v 9. století. Toto plemeno patří k těm nejmenším vůbec. Je to pes zdravý a inteligentní, také fyzicky aktivní. Vyřádí se jistě na agility, na coursingových soutěžích nebo při hře s frisbee. Krysařík patří ke společenským plemenům, není však mezinárodně uznán.

magazin.cz

 

Chodský pes

Chodský pes patří ke středně velkým plemenům, váží okolo 20 kilogramů. Zaručeně ho poznáte podle dlouhé šíje a krku, dále podle dlouhé a husté srsti. Pes je také zvyklý na nepřízeň počasí, hodí se i k malým dětem a ohlídá váš dům. Z výcviku bude mít radost, hlavně rád aportuje. Chodský pes se také hodí pro záchranářský výcvik, tance se psem, psí triatlon či canisterapie. Toto pracovní ovčácké plemeno bylo v Čechách uznáno v roce 1984, mezinárodně však zatím uznáno není.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!