Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Potraviny, které nejvíce škodí zubům

Zuby máme na celý život jenom jedny. A pokud se o ně nebudeme správně starat, může se snadno stát, že o ně brzy a snadno přijdeme a budeme muset začít používat zubní protézu.

K pravidelné péči o zuby patří preventivní prohlídky u zubního lékaře, správné čištění chrupu, ale také se na zdraví našich zubů jistě podepíše i složení našeho jídelníčku. Zubní sklovina je sice tím nejtvrdším, co v těle máme, i přesto ji některé druhy jídel mohou nenávratně poškodit. Odborníci sestavili žebříček potravin, které jsou pro zdraví našich zubů těmi nejhoršími. Které to jsou? Co naše zuby nejvíce ničí?

 

Nealkoholické perlivé nápoje

Myslíte si, že to nejhorší, co nealkoholické perlivé nápoje obsahují, je velké množství cukru? To se mýlíte! Strašákem pro zuby jsou kyseliny, které v těchto nápojích najdeme v nadměrném množství. Ať už tedy perlivé nápoje cukr obsahují či ne, kvůli kyselinám naše zuby přicházejí o potřebné minerály, které obohacují zubní sklovinu. Nejčastěji nealkoholické perlivé nápoje obsahují velmi agresivní kyselinu jablečnou, fosforečnou, citrónovou či vinnou.

Jak moc mohou perlivé nápoje ničit naše zuby, to většinou záleží na příchuti. Všechny obsažené kyseliny na zubní sklovinu více či méně negativně působí. Jeden výzkum například dokazuje, že perlivé nealkoholické nápoje s příchutí citrónu dokáží zubní sklovinu poškodit dvakrát až pětkrát silněji než třeba kola.

magazin.cz

 

Nápoje pro sportovce

Je pochopitelné, že je důležité dbát na hydrataci během sportování. Nejste-li ovšem zrovna vrcholový sportovec, neměli byste to s konzumací tzv. ionťáků a nápojů určených pro sportovce. Během studií vyšlo najevo, že tyto nápoje poškozují naše zuby daleko více než třeba džusy a soda. Vysoký obsah silných kyselin v nápojích pro sportovce způsobuje vážné poškození zubní skloviny.

 

Energetické nápoje

Energetické nápoje nás dokáží možná udržet vzhůru dlouho do noci, našim zubům však rozhodně neprospějí. Podle odborníků jsou hned po nápojích pro sportovce pro naše zuby tím nejhorším právě energetické nápoje. Zvláště nevhodné jsou tyto nápoje hlavně pro děti a mladistvé. U nich není totiž zubní sklovina ještě dostatečně vyvinutá.

 

Džusy

V případě ovocných džusů, hlavně těch citrónových, jablečných a jahodových, se opět objevuje problém obsahu kyselin, které jsou hrozbou pro zubní sklovinu. Pokud se však nebudeme zabývat zuby, jsou džusy prospěšné našemu zdraví. Obsahují totiž tělu potřebné antioxidanty. Jak je ale tělu dodat, když tyto nápoje škodí našim zubům? Je to jednoduché, stačí pít džusy a mírou a zvolit ty, které obsahují vápník. Dále si můžete po pití džusů vypláchnout ústa vodou.

 

 

Kyselé bonbony

Milujete bonbony? Sladké, gumové, lékořicové či pěnové bonbony nepředstavují pro naše zuby moc velké nebezpečí. Ovšem kyselé varianty těchto cukrovinek zubům velmi škodí. Jak je to možné?  Pro naše zuby jsou škodlivé kyseliny v nich obsažené. Díky těmto kyselinám jsou bonbony právě kyselé. Ovšem také proto se na našich zubech tak často objevují kazy.

magazin.cz
 

Ovoce

I přesto, že je ovoce velmi zdravé, jeho konzumace může narušovat zubní sklovinu. To dokáží zejména bobule a citrusy. Nutně ale nemusíte tyto druhy ovoce vyřadit z jídelníčku. Stačí je kombinovat s nekyselými potravinami, které zmírní působení kyselých látek v našich ústech.

 

Ocet

Bez octu se v kuchyni moc neobejdeme. Přidává se do omáček, salátů a do kyselých jídel. Odborné studie dokazují, že lidé konzumující často potraviny s obsahem octu, mají o 30 až 85 procent vyšší riziko poškození zubní skloviny než ti, kteří se octu vyhýbají. Odborníci proto doporučují po konzumaci potravin s octem vypláchnout ústa vodou nebo si vyčistit zuby.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1