Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Démonický alkohol

Mnoho lidí se domnívá, že alkohol nelze počítat mezi drogy. To ovšem není pravda. Alkohol dokáže stejně dobře jako ostatní drogy člověka zničit.

Alkohol je často považován za skvělého společníka, který dokáže snadno zlepšit naší náladu, uvolnit v nás napětí a zpříjemnit okamžiky strávené třeba s našimi přáteli. Problémem však je, že sklenka alkoholického nápoje se může velmi snadno stát tím nejlepším přítelem, ke kterému se člověk čím dál častěji vrací. Pak už je to jen krůček k závislosti.

Možná si myslíte, že takový problém se vás netýká. Závislost na alkoholu se však může objevit úplně u každého z nás. Vznik závislosti pak ovlivňuje mnoho rizikových faktorů, ať už se jedná o dědičné předpoklady, negativní emoce či nepříjemná traumata prožitá v minulosti.

magazin.cz

 

Odborníci se shodují na tom, že by se před alkoholem měli mít na pozoru zvláště jedinci, kteří někdy měli v rodině člověka závislého na alkoholu. Statistiky totiž jasně dokazují, že alkoholismus je ze 40 procent dědičný, více jím pak jsou ohroženi ženy než muži. Člověk s dědičnými předpoklady k chorobnému pití snadněji propadne závislosti. Lékaři jim proto preventivně doporučují celoživotní abstinenci.

Kromě genetických předpokladů hraje roli i věk člověka. Platí jednoduché pravidlo, čím je člověk mladší, tím snadněji vzniká závislost.

 

 

Jak poznat závislost?

Závislost na alkoholu většinou vzniká velmi pomalu. Ze začátku ji tak ani nemusíte poznat. U dospělého jedince se vyvine zhruba za dobu pět let konzumace alkoholu, patnáctiletí jí mohou podlehnout již za půl roku.

První varovný signál vypadá zhruba tak, že má člověk alkohol k dispozici v každou volnou chvilku. Patří k tomu také časté zapíjení žalu. Postupem času se sklenka něčeho tvrdšího dostane na první místo před rodinu, přátele i práci. Muži si pak vždy najdou nějaký důvod jíd do hospody, ženy zase zůstávají doma samy třeba s lahví vína.

Alkoholika většinou poznáte podle změny chování. Někdo je v tomto stavu hovornější než jindy, někdo je alkoholem utlumen, a proto je klidný a nerozčiluje se.

Odborníci uvádějí jednu radu, díky níž je u sebe možné odhalit, zda již náhodou nemáte s konzumací alkoholu problém. Pokud si po dobu tří měsíců úplně odpustíte alkohol a nebudete s tím mít žádný problém, závislost se u vás neobjevila. V opačném případě, když vám alkohol chybí již po pár dnech abstinence, je něco špatně. Ještě horší je to, když se již objeví první známky abstinenčních příznaků, jako je třeba pocení, třes rukou, bolest hlavy, nespavost, nevolnost či podráždění. Pak už je nutné vyhledat odbornou pomoc.

 

 

Následky alkoholismu

Pod vlivem alkoholu se u člověka často objeví zvýšené impulzivní jednání a agrese. Zahraniční studie dokazují, že při činu bylo pod vlivem 87 procent vrahů, 37 procent lidí pod vlivem alkoholu někoho přepadlo, 60 procent se dopustilo sexuálního násilí a 13 procent sexuálně zneužilo dítě.

magazin.cz

 

Hůře alkohol působí na ženy než na muže. Ženy ale také dokáží svou závislost na alkoholu lépe skrývat. Dříve se z nich stávají alkoholičky, a to mimo jiné z toho důvodu, že mají oproti mužům méně tělesného tuku a enzymu schopného alkohol rozkládat.

Účinky alkoholu na lidský organismus jsou ničivé, v první řadě však dochází k poškození mozku. V jeho určitých centrech může být nenávratně zničena klidně čtvrtina buněk. Postupem času dojde k tzv. atrofii, tedy k postupnému odumírání a zmenšování mozku. Na druhém místě pak alkohol ničí hlavně naše játra.

 

 

Fáze alkoholismu

1. Počáteční stadium

Tehdy se začíná alkohol projevovat jako droga. Naplňuje nás úlevou, euforií a díky němu poznáme i nové lidi ve společnosti. Nejprve člověk má rád hlavně chuť alkoholu, pak již ale pije častěji, pravidelně a z jiného důvodu. V počátečním stadiu se vytváří i tolerance k množství alkoholu a dochází k vznikání psychické závislosti. Jedinci se silnou vůlí zde mohou začít úspěšně abstinovat.

 

2. Varovné stadium

Tato fáze je charakteristická častou podnapilostí a opilostí. Množství vypitého alkoholu se postupně zvyšuje a častá je konzumace destilátů. Ještě se zde neobjevuje ztráta paměti. Toto stadium je nejvyšším časem přestat.

magazin.cz

 

3. Rozhodující stadium

Tolerance alkoholu se ještě zvyšuje a objevují se výpadky paměti. Člověk již neovládá svou závislost, alkohol ovládá jeho. Pokud v této fázi vydrží nepít, brzy získá pocit, že má vše pod kontrolou. To se ovšem mýlí. Teď už je nutné vyhledat odbornou pomoc.

 

4. Konečné stadium

Aby se člověk opil, musí vypít větší množství alkoholu, než bylo obvyklé. Alkoholik se pak opíjí takříkajíc do němoty, alkohol pije bez přestávky několik dní, často ani nespí. Objeví se začarovaný kruh, kdy nejde žít bez alkoholu, ale ani s ním. Pokud se včas najde odborná pomoc, je možné, aby se alkoholik vrátil do běžného života.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3