Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Dokážete se soustředit?

Aby byly výsledky všeho, co děláme co nejefektivnější a nejlepší, musíme se na to plně soustředit. A soustředění, to je postaveno na nadšení a jistým způsobem i na vášni.

Kdo ovládá soustředění, je zároveň pánem nad sebou samým, má radost ze své práce a hlavně z jejích kladných výsledků. Také proto by se každý z nás měl naučit se soustředit při každé činnosti, kterou děláme.

Naučit se soustředit, to není vždy jednoduché. Existuje ale hned několik způsobů, které vedou k úspěchu. Některé můžete zkusit hned, jiné vyžadují dlouhodobější pozornost.

 

Jenom jedna činnost

Mnoho lidí se domnívá, že se zvládne věnovat více činnostem zároveň. Někomu kolikrát ani nic jiného nezbývá. Lidé se však nedokáží plně soustředit na více věcí, které dělají najednou. Proto je lepší věnovat se v určitý čas jenom jedné. Pokud se skutečně zaměříte pouze na jednu činnost a budete se na ni soustředit, jak jen můžete, uděláte toho mnohem více, vše bude provedeno pečlivěji a rychleji, dostaví se také pocit radosti. Pokud se chcete něčemu opravdu věnovat, vypněte také počítač (pokud na něm nepracujete), aby vás to neustále nenutilo kontrolovat emaily či facebook a podobně.

magazin.cz

 

Nenechte se rozptylovat

Pokud už se zvládnete v jeden čas věnovat jenom jedné činnosti, také se snažte předcházet tomu, aby vám do ní něco zasáhlo. To by totiž jistě vaše soustředění narušilo. A vracet se pak tam, kde jste přestali, nemusí být zrovna jednoduché.

 

Nejčastěji naše soustředění narušuje počítač. Ať už kontrolujeme emaily, máme zapnutý facebook či podobné věci, které nás od práce vyrušují. Pokud vás při práci neustále láká brouzdat po internetu, odpojte ho, je-li to možné. Občas také není na škodu vypnout i mobil. Na vše budete mít čas poté, co dokončíte svůj úkol.

Vyrušovat vás mohou také lidé ve vašem okolí. Někdy je zkrátka dobré být sám, pak se budete lépe soustředit. Pokud už vás něco od práce a soustředění odvede, poznamenejte si třeba na papír, kde jste skončili. Lépe se pak k činnosti vrátíte.

 

Jak soustředění zlepšit?

I přesto, že děláte jenom jednu věc a ničím se nenecháte rušit, může se stát, že se ne a ne soustředit. Pokud je to i váš případ, musíte se soustředění zkrátka naučit. A věřte, že se vám to bude jednou hodit.

Vymezte si čas určený jenom pro to, že si osvojíte návyk soustředit se. Nechtějte po sobě hned zázraky, začnete pomalu. Zkuste se třeba soustředit ze začátku jenom deset minut s tím, že postupem času se bude doba vašeho soustředění zvyšovat. Dále si můžete napsat třeba seznam věcí, které se vám s plným soustředěním povedly. Jistě ze sebe budete mít dobrý pocit a seznam bude i jakousi motivací pro další práci.

magazin.cz

 

Co všechno může narušit soustředění?

Některé rušící faktory již byly zmíněny. Dalším z nich může být třeba to, že vás činnost, na kterou se máte soustředit, nebaví a nijak nenaplňuje. Jedná se zkrátka o povinnost, kterou udělat musíte. A na něco takového se skutečně obtížně soustředí.

Soustředění také nemusí být úspěšné, pokud jste perfekcionisté. V tom případě se totiž objeví nervozita a přehnaná kritika. Pusťte se tedy do práce i s tím pocitem, že nebudete zrovna nejlepší. Všechno se dá přeci vždycky vylepšit.

Problémy jsou také zabijákem soustředění. Pokud vás něco trápí, jste ve stresu a nervózní, nebudete se naplno soustředit. Určitě není snadné na všechny problémy zapomenout, ale pokud chcete odvést opravdu dobrou práci, musíte to udělat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1