Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Chytrý bicykl naučí jezdit na kole

Jízda na kole využívajícím gyroskopy je podle vynálezců nejrychlejším způsobem jak se naučit jezdit.

Jízda na kole patří mezi nejoblíbenější dětské pohybové aktivity a většina drobečků se nemůže dočkat, až začne konečně drandit s větrem o závod. Cesta k preciznímu ovládnutí řízení kola ovšem bývá často trnitá a bolestivá a metoda pokusů a omylů se neobejde bez rozbitého kolene či naraženého zadku. Lze si pochopitelně pomoci postranními kolečky, avšak učení v tomto případě bývá zbytečně zdlouhavé. Nejrychlejším a bezbolestným způsobem, jak dítě naučit jízdě na kole, by se mohl stát chytrý bicykl.

magazin.cz

 

Gyroskopický systém

Inovativní chytré dětské kolo nazvané Jyrobike vytvořila mladá firma z Philadelphie, která se zabývá praktickou aplikací gyroskopických zařízení už několik let. Kolo využívá gyroskopů k udržení rovnováhy i při nízkých rychlostech. Dokáže do vysoké míry eliminovat naklánění začátečníků do stran i neočekávané cukání s řídítky. Dítěti tedy pomáhá s prvotním balancováním a podle tvůrců se dokáže začátečník naučit jezdit na kole během jednoho odpoledne.

magazin.cz

 

Gyroskopický systém udržující rovnováhu je zabudovaný do předního kolečka. Jedná se o soustavu velmi rychle rotujících disků poháněných elektromotorkem. Automatickou regulací otáček je docíleno efektu vyvažování sil při nechtěných náklonech dítěte. Systém funguje na stejném principu, jako třeba stabilizační systémy v helikoptérách, na lodích či na orbitálních plavidlech. Motor je napájen malým akumulátorem, jehož kapacita udrží zařízení v chodu tři až čtyři hodiny. Plné nabití trvá po připojení micro USB kabelem k počítači zhruba dvě hodiny.

magazin.cz

 

Regulace stability

Přední kolečko s řídicím systémem bude možné koupit i samostatně a namontovat jej na jakékoliv dětské kolo odpovídající velikosti. Výrobce počítá se dvěma variantami velikostí – 12 palců pro nejmenší děti a 16 palců pro děti od čtyř let. Řídicí systém rovněž umožní základní nastavení gyroskopů. Vedle úplného vypnutí systému nabízí rovněž tři stupně regulace síly, které nastavíte podle schopností začínajícího jezdce. Systém bude možné taktéž zakoupit s dálkovým ovládáním, díky němuž je možné kdykoli přepínat sílu stabilizace i během jízdy, tak aby dítě nic nepoznalo a plynule přešlo k samostatnému řízení. Jakmile se jezdec naučí kolo ovládat, lze zařízení z kolečka úplně odstranit a značně mu tak odlehčit na hmotnosti.

magazin.cz

 

K rozjetí masové produkce výrobce úspěšně sbírá prostředky na serveru Kickstarter, podle nějž bude stát nejlevnější varianta samotného kolečka s řídící jednotkou 129 dolarů, zatímco celé kolo Jyrobike s odlehčeným rámem a přední brzdou vyjde na 249 dolarů. Do prodeje by se kolo mělo dostat na začátku příštího roku. Podle autorů jej ocení nejen děti, které se chtějí naučit snadno a rychle jezdit na kole, ale zejména jedinci trpící vývojovou poruchou motorických funkcí tzv. dyspraxií, kteří by se jinak na kole vůbec nesvezli.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!