Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Léčivá síla potravin

Všichni asi dobře víme, že náš zdravotní stav ovlivňuje i složení našeho jídelníčku. Odborníci na výživu tvrdí, že potraviny ovlivňují naše zdraví z 30 až 40 procent.

Někteří lidé se proto zajímají o tzv. ortomolekulární medicínu. V ní se využívá potravin pro zvláštní lékařské účely, tzv. orthomoly. Kouzlo celé této speciální medicíny spočívá v tom, že se snaží lidskému tělu dodat takové sestavy látek, které mu mají pomoci s určitými zdravotními obtížemi.

Myšlenka „léčivé stravy“ se pojí se jménem slavného biochemika Lina Carla Paulinga, dvojnásobného nositele Nobelovy ceny. Tento muž věřil tomu, že přesná kombinace určitých substancí, které jsou obsaženy v potravinách, může mít pozitivní vliv na klasickou léčbu některých chorob.

magazin.cz

 

Dnešní věda již dokázala, že podobné komplexy mohou mít preventivní účinek např. proti následkům dlouhodobého stresu, kouření či znečištěného prostředí. Také přispívají k léčbě některých chorob. Tyto doplňky však netvoří žádné zvláštní a tajuplné substance. Jedná se o látky, které jsou lidskému tělu blízké, o minerály, vitamíny, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, karotenoidy nebo třeba bioflavonoidy. Na každou nemoc pak pomáhají jiné kombinace.

Někteří lékaři a další odborníci zastávají ten názor, že správná kombinace potravin může být součástí podpůrné onkologické léčby. Její nešetrnost totiž u mnohých pacientů způsobuje nevolnost a podobné obtíže. Chemoterapie a ozařování jsou velkou zátěží pro lidský organismus. Ten se při léčbě pak zbavuje velkého množství toxických látek. Pro lidské tělo je v tomto období zvláště důležité doplňování správné výživy s dostatečným množstvím všech důležitých substancí.

 

Zdánlivě obyčejné látky dodávané tělu v potravinách mohou mít úžasné vlastnosti. Tak třeba vitamíny D, E, K a beta karoten dokáží dosáhnout toho, že nastartují přirozené sebeničení rakovinových buněk. Pro tuto buněčnou smrt je pak nejvhodnější kombinace vitaminu C a E.

magazin.cz

 

Skvělé vlastnosti pak mají třeba antioxidanty. To jsou takové látky, které dokáží neutralizovat činnost volných kyslíkových radikálů. Ty se tvoří během biochemických procesů v těle. Vše je v pořádku, dokud se v těle nevytvoří příliš velké množství volných kyslíkových radikálů. K tomu může dojít v důsledku vystavení těla škodlivým vlivům, jako je třeba kouření, znečištěné prostředí, smog, UV záření, nedostatečný přísun kyslíku a podobně.

A jak naše zdraví ohrožuje nadmíra agresivních kyslíkových radikálů v našem těle? Čím více se jich tam vyskytuje, tím se zvyšuje i riziko vzniku celé řady zdravotních problémů, jako je např. ateroskleróza, rakovina, šedý zákal, revmatoidní artritida, degenerativní choroby nervové soustavy či další onemocnění. Kromě toho zrychlují agresivní radikály stárnutí celého organismu. Abychom tomu zabránili, měli bychom tělu dodávat vitamíny C a E, dále karotenoidy, fenoly a rostlinné komplexy.

I přes všechny výše zmíněné pozitivní účinky správného stravování je třeba mít stále na paměti, že všechny vyjmenované zdraví prospěšné látky nemohou být samy o sobě lékem na choroby, jako je třeba rakovina. Fungují na principu brzdění negativních procesů v našem těle a jako jakási ochrana. V případě onemocnění potřebujeme také daleko vyšší množství látek, než dodáme organismu spolu s potravinami. Proto je někdy vhodné sáhnout i po speciálních doplňcích stravy.

Správně zvolenou stravou lze také posílit imunitu. Někteří odborníci upozorňují na fakt, že důležitou úlohu mají při likvidování volných radikálů antioxidační enzymy. A ty si musí naše tělo nejdříve samo vytvořit, k čemuž dochází průběžně. Aby byl tento proces úspěšný, měli bychom mít dostatečný přísun stopových prvků, jako je selen, železo, měď či zinek.

 

magazin.cz

 

Imunitní systém člověka je složitým a náročným mechanismem na množství vitamínů a stopových prvků. Pokud tyto látky chybí, buňky imunitního systému se nemohou tak dobře reprodukovat, což vede k narušení obranyschopnosti.

Látky pro správnou funkci imunitního systému tělu dodáváme hlavně z ovoce a zeleniny. Problém se však může objevit, když konzumujeme ovoce a zeleninu dovážené, které se sklízí ještě nezralé s tím, že dozraje cestou do určené země. Produkty mohou být dále také poškozeny během dopravy nebo skladování. Není tedy divu, že je v dnešní době často nutné sáhnout i po vitamínech ve formě tablet.

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč Francouzi, Italové nebo třeba Španělé trpí jen minimálně na onemocnění srdce a cév? Zamysleli se nad tím i odborníci a dospěli k závěru, že je to způsobeno zvýšenou konzumací ryb, dále olivového oleje a celkově středomořské stravy, ve které je zastoupena ve velkém množství i zelenina. Kromě minerálů a vitamínů najdeme ve středomořské stravě také fytofenoly. Tyto látky zvyšují pružnost cév, chrání naše srdce a také dobře působí na krevní tlak.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!