Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zázraky skryté v bylinkách

Je toho na vás poslední dobou moc? Máte povinností nad hlavu a nevíte, co dělat dřív? V noci špatně spíte? Nebojte se, se vším vám mohou pomoci bylinky! Ty si umí poradit se vztekem, smutkem, nespavostí nebo třeba depresí.

Říká se, že na každé trápení je lék. Bylinky pomáhají s celou řadou neduhů. Také si poradí s bolestí i trápením. Zmírní fyzické i psychické bolesti. A navíc mají bylinky jednu velkou výhodu – neobsahují žádné chemické přísady a nevzniká na nich závislost.

 

Meduňka

Meduňka je charakteristická svou citrónovou vůní. Používání této bylinky při léčbě nespavosti, úzkosti, bolestech hlavy a žaludečních potíží má dlouhou tradici. Zároveň pomáhá meduňka uvolňovat napětí, zbavit stresu a přivodit lepší náladu, dále tišit bolest, uklidňovat a přivodit příjemný a ničím nerušený spánek. Také významně podporuje vylučování žluči, odstraňuje trávicí potíže a plynatost. Její blahodárné účinky se projeví i při migrénách, neurologických potížích a v případě vysokého krevního tlaku. Své uplatnění najde také jako pomocník při těhotenských nevolnostech, oparech či křečích během menstruace. Bylinka je vhodná pro děti i dospělé.

magazin.cz

 

Meduňku lze užívat ve formě čaje nebo lze konzumovat čerstvé listy. Výborné a účinné je meduňkové víno a tzv. karmelitánské kapky.

 

 

Třezalka

Třezalka je proslulá svými účinky jako antidepresivum. Používá se proti depresím a úzkosti. Výborné účinky má také při různých nervových a neurologických chorobách, tlumí bolesti páteře či způsobené zánětem nervů. Uplatnění našla bylinka i v homeopatii. Účinky třezalky jistě ocení ženy v menopauze nebo ty, které trpí nepříjemnými projevy premenstruačního syndromu.

magazin.cz

 

Pokud se spojí třezalková nať s kvalitním rostlinným olejem, nechá v uzavřené láhvi na dva týdny na sluníčku, vznikne tzv. Janův olej. Ten pak dokáže hojit rány, popáleniny, kožní záněty, ekzémy i jizvy. Použít lze také při masáži bolavých svalů a při zánětech nervů. Doporučení je také matkám po porodu k urychlení hojení jizev po nástřihu hráze nebo císařském řezu.

Je třeba mít na paměti, že třezalku by neměly vnitřně užívat malé děti, těhotné a kojící ženy. Také zvyšuje fotosenzibilitu, při jejím užívání bychom tedy neměli být dlouho vystaveni přímým slunečním paprskům nebo navštěvovat solárium. Třezalka se obvykle užívá ve formě čaje či tablet. Najdeme ji i v různých bylinných směsích.

 

Mučenka

Mučenka není moc známá bylinka, což je docela škoda. Má protikřečové a také slabé sedativní účinky. Pomáhá při úzkosti, bušení srdce, bolestech nervového původu, podrážděnosti a hysterii. Dokáže uklidnit a navodit spánek. Mučenku můžeme užívat ve formě čajové směsi nebo tinktury, často ji najdeme také v sirupech. Její užívání není vhodné pro malé děti, těhotné ženy a kojící matky. Také není dobré ji užívat spolu s antidepresivy.

 

Levandule

Levandule se pro svou příjemnou vůni často přidává do koupele. V případě aromaterapie dokáže uklidňovat a zmírnit podrážděnost, stres, napětí či bolesti hlavy. Musíme si však dát pozor na množství, pokud by ho bylo moc, naopak by se bolesti dostavily. Levandule v polštáři je výborným pomocníkem při usínání.

magazin.cz

 

Levandule je známá také svými dezinfekčními účinky. Vnitřně by se měla užívat pouze v malém množství. Její užívání v těhotenství není vhodné, zvyšuje totiž riziko potratu.

 

Kozlík

Kozlík lékařský se užívá při podrážděnosti, depresích, migrénách, epilepsii, hysterii či žaludečních problémech. Působí jako sedativum. Kozlík existuje ve formě tinktury vyrobené z kořene nebo čajových směsích, které uklidňují. Kozlík by neměly užívat děti, těhotné a kojící ženy.

 

Mateřídouška

Krásná voňavá bylina s univerzálním léčebným účinkem, to je mateřídouška. Můžete si z ní připravit lahodný čaj, který uklidňuje, navozuje dobrou náladu, upravuje trávení, působí protizánětlivě, uvolňuje křeče a podporuje vykašlávání. Její užívání ve větším množství není dobré v těhotenství. Jinak však ženám pomáhá zmírnit menstruační křeče.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1