Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak se připravujeme o energii?

Po noci beze spánku je druhý den náročný. Ať už jste doma či v práci, jste velmi unavení a bez energie. Ne vždy je ale únava důsledkem nedostatku spánku. Často únavu způsobují špatné návyky, které si mnozí z nás osvojili.

Kdo už to jednou zažil, ví moc dobře, jaké to je ráno vstávat s pocitem, že vůbec nebo velmi špatně spal. Budík byste v tomto případě nejraději někam daleko zahodili a zalezli zpátky do postele, kde byste strávili zbytek dne. Jenom představa toho, co všechno máte daný den za úkol je velmi vyčerpávající.

Pokud už vylezeme z postele, celá situace se během dne pomalu zhoršuje. A pak je člověk čím dál více psychicky i fyzicky vyčerpaný. Přitom nemusí ani dělat něco náročného. Někdy se únava a vyčerpání objeví i přesto, že jsme spali klidně po celou noc. Jak je to možné? Nejčastěji za to mohou v tomto případě špatné návyky. A které to jsou?

 

Špatný pitný režim

Mnoho lidí nedbá denně na dostatečný přísun tekutin. Nedostatečný pitný režim však vede k dehydrataci, která se už při malém nedostatku tekutin negativně podepíše na stavu organismu. Odborníci tvrdí, že stačí snížení příjmu tekutin o pouhé dvě procenta z běžného denního objemu k tomu, aby nám prokazatelně ubyla energie. Pokud během dne nepociťujete zvýšenou potřebu pít, i přesto pitný režim nezanedbávejte. Jinak se vaše výkonnost sníží.

magazin.cz

 

Málo železa

Nadměrná únava a vyčerpání může být také výsledkem nedostatečného příjmu železa ve stravě. V tom případě je pak vhodné zařadit do svého jídelníčku zdroje železa, jako je hlavně hovězí maso, tofu, fazolem tmavá listová zelenina a ořechy.

 

Tučná strava

Tučná strava je mnohdy spojená s únavou. Jídlo plné cukrů a tuků vede ke zvýšení glykemického indexu v těle, tedy hladiny krevního cukru. Pokud dochází často k výkyvům hladiny cukru, projeví se to zvýšenou únavou. Tomu můžeme předejít, když budeme dbát na to, aby byla hladina cukru v krvi konstantní. Stačí jen hlídat, co konzumujeme.

magazin.cz

 

Absence snídaně

Naše tělo přijímá energii ze stravy. Zvláště po probuzení trpíme nedostatkem energie, protože jsme celou noc nic nejedli. Pokud nesnídáme, energie vám bude chybět, organismus bude pomaleji fungovat a brzy se dostaví únava.

 

Špatný odpočinek

Užili jste si někdy v poslední době alespoň den volna? Zažili jste někdy dovolenou, aniž byste se na ní alespoň chvíli nevěnovali práci? Pokud neumíte ani na chvilku vypnout a nemyslet na práci a povinnosti, neumíte ani správně odpočívat. Potom se však nemůžete divit tomu, že jste často unavení a bez energie. Tělo si odpočinout zkrátka potřebuje.

 

S notebookem do postele

A nemusí to být jenom notebook. Řada z nás má ve zvyku vzít si před spaním do postele notebook, tablet či chytrý telefon a kontrolovat e-maily či jen tak brouzdat po internetu. To však může být důvodem toho, proč v noci špatně spíte a ráno se budíte unavení. Vše má na svědomí podsvícení těchto přístrojů. To totiž narušuje přirozené rytmy našeho těla a zabraňuje produkci hormonu melatoninu, který má na starosti regulaci spánku. Pokud tedy chcete mít kvalitní spánek, nepoužívejte dvě hodiny před ulehnutím do postele notebook, tablet ani mobil.

magazin.cz

 

Nadmíra kofeinu

Mnoho lidí si ráno pravidelně dopřává šálek kávy. Na tom není nic špatného. Přes den po kávě či jiném zdroji kofeinu sáhne většina z nás. I velcí milovníci kávy by si však měli hlídat, kolik tohoto lahodného nápoje přes den vypijí. Nadmíra kofeinu totiž výrazně naruší spánkový cyklus, na který si naše tělo zvyklo. Podle odborných studií má vliv na spánek i káva, kterou vypijeme šest hodin předtím, než ulehneme do postele.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!