Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zdánlivě bezvýznamné části lidského těla

Málokdo přemýšlí, proč vlastně máme obočí nebo třeba slepé střevo. A to nás často tyto zdánlivě nepotřebné části těla dokáží nepříjemně potrápit. Jaký je tedy jejich účel? Na tom se mnohdy neshodnou ani odborníci.

Někdo dokonce tvrdí, že určitě části těla, dnes vypadající neúčelně, byly důležité pro naše předky.

 

Bradavky u mužů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč mají vlastně muži bradavky? Vždyť je vlastně k ničemu nepotřebují, že? Pravdou však je, že každý z nás začíná jako ženské pohlaví, a to v prenatálním období vývoje. Každé lidské embryo je zpočátku ženské, teprve pokud dojde k maskulinizaci, přemění se na mužské. Přitom ale zůstanou shodné některé anatomické znaky, což jsou právě třeba bradavky. Ty nemají u mužů žádnou funkci. Je to jenom pozůstatek prenatálního vývoje.

magazin.cz

 

Ochlupení v podpaží

Jasné vysvětlení pro ochlupení v podpaží asi neexistuje. Podívejme se na tento problém od začátku. Na lidském těle lze najít dva druhy potních žláz, a to ekrinní a apokrinní, tedy pachové. Ten druhý typ žláz se nachází kromě podpaží i v oblasti pohlavních orgánů a prsních bradavek, také slouží k vysílání sexuálních signálů opačnému pohlaví. A právě kvůli této funkci věří někteří odborníci tomu, že chlupy v podpaží měly v dávné minulosti svůj účel, tedy přilákat osobu opačného pohlaví. Těžko říct, zda je to pravda.

 

Obočí

K čemu má vlastně člověk obočí? Nad tím se zamysleli i vědci, a tak byly vytvořeny dvě teorie. Jedna skupina odborníků zastává ten názor, že obočí mělo zabraňovat potu a dešti v přístupu do očí. Tuto funkci obočí by proto ocenili pravěcí lovci. Ovšem proti této teorii se staví druhá skupina vědců, která vidí funkci obočí ve vyjadřování emocí. Také prý obočí může odhalit identitu každého člověka. Dále vědci přemýšlí o tom, že podle obočí lze identifikovat lidskou tvář a určit společenské poměry.

 

magazin.cz

 

Slepé střevo

Zánět slepého střeva, tedy apendixu či červovitého přívěšku tlustého střeva, je velmi nepříjemnou záležitostí. Dlouhou dobu vědci tvrdili, že pro lidské tělo nemá žádný význam, je tedy v těle zcela zbytečné a také nebezpečné. Vždyť jeho zánět může být i životu nebezpečný. Výsledky nových studií však hovoří jinak. Apendix má významnou funkci, která se uplatní především při vážných střevních onemocněních. Tato část těla je pak jakousi zásobárnou prospěšných bakterií, kde bakterie vydrží během střevních potíží a poté pomohou navrátit stav střev do pořádku. Výzkumy také ukazují, že lidé s odstraněným apendixem jsou náchylnější k infekcím střev.

 

Zuby moudrosti

Zuby moudrosti začíná růst až v dospělosti, někdy mezi osmnáctým a čtyřiadvacátým rokem. Proto také dostali svůj název. Dávno v minulosti měly svůj účel. Pravěký člověk je používal ke zpracování tuhé potravy. U současného člověka zuby moudrosti nemají žádnou funkci, naše strava je většinou měkká a vařená. Dnes také mnoho stomatologů svým pacientům navrhuje odstranění zubů moudrosti. Už jejich růst totiž často způsobuje problémy, někdy vedou ke křivení zubů či vzniku zubního kazu.

magazin.cz

 

Krční mandle

Krční mandle jsou párový orgán, který najdeme na hranici dutiny ústní a hltanu mezi patrovými oblouky. Jsou důležitou součástí lidského imunitního systému. Tyto lymfatické uzliny totiž dokáží filtrovat cizorodé viry a bakterie, zároveň proti nim vytvářejí protilátky. Bohužel se v krčních mandlích viry a bakterie často množí. Pokud se objeví chronické záněty krčních mandlí, ztratí tento orgán ochrannou schopnost a stane se naopak zdrojem infekce. Tehdy většinou lékaři přistoupí k jejich chirurgickému odstranění. A to by nemělo nikomu údajně vadit či ublížit, lymfatických uzlin máme v těle ještě dost.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!