Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Co o nás prozradí poloha ve spánku

Lidé ve stresu se při spánku schovávají do klubíčka, tvrdohlaví a nároční jedinci spí nejčastěji na zádech s rukama připaženýma, na břiše zase usínají úzkostné a nesebevědomé osoby.

Můžete si o tom myslet své, ale experti na neverbální komunikaci jsou toho názoru, že poloha, ve které člověk nejraději a nejčastěji spí, prozradí o nás zhruba stejně jako řeč těla. Nejfrekventovanější spánková pozice vypovídá o charakteristice osoby, ale také třeba i o tom, kolik stresu na člověka působí.

Nejvíce populace údajně spí v poloze, kdy leží na boku s pokrčenými koleny přitaženými k tělu. Pokud takto také nejčastěji usínáte, podle odborníků potřebujete zvolnit. Vaše míra stresu a napětí z velkého množství práce a povinností totiž dosáhla kritické hranice. Proto také spíte v této pozici, kdy se toužíte podvědomě vrátit do stavu, kdy jste se cítili dobře a v bezpečí.

magazin.cz

 

Každý den jsme vystaveni stresu a tlaku z okolí. A naše tělo proto automaticky ve spánku zaujímá takovou pozici, ve které je člověk přirozeně uvolněný, cítí se pohodlně a v bezpečí. A to je třeba poloha v klubíčku. Není tedy divu, že takto často spí i citliví a plaší jedinci. Podle výsledků mezinárodní studie pak spí v klubíčku častěji ženy než muži.

 

Druhou nejfrekventovanější polohou ve spánku je pozice na boku s nataženýma rukama a nohama. Takto spí tři lidé z deseti. Odborníci na neverbální komunikaci tuto spací pozici přisuzují jedincům neflexibilním, tvrdohlavým a konzervativním.

Člověk, který spí nejraději na boku a přitom má natažené ruce dopředu, má až moc velké očekávání, je k sobě i svému okolí velice kritický a velmi rychle všechno vzdává. Experti o těchto lidech hovoří jako o cynických a podezíravých jedincích.

Pokud spíte nejraději na zádech s roztaženýma rukama, jste člověk společenský, důvěřivý, zároveň umíte naslouchat druhým. Také máte vysoké sebevědomí a jste sami se sebou spokojení, což je dobře.

Zhruba sedmnáct procent populace spí nejčastěji v poloze na břiše a rukama objímá polštář. To je typické pro všechny jedince, kteří chtějí mít neustále všechno pod kontrolou, často je zaskočí úzkost a neumí přestat přemýšlet nad nedořešenými úkoly a problémy. Takoví lidé také špatně snáší kritiku, jejich sebevědomí totiž není zrovna vysoké.

magazin.cz

 

Někteří lidé milují polohu „vojáka“, kdy spí na zádech s rukama v připažení. Nejčastěji takto spí osm procent populace. A jací tito lidé jsou? Údajně jsou na sebe velmi nároční a rezervovaní. Charakteristickým znakem je pro ně pak tvrdohlavost.

Z jedné studie je patrné, že poloha, ve které nejčastěji spíme, prozrazuje stádium, kde se zrovna nachází náš partnerský vztah.

Tak třeba taková poloha „lžic“ (to partneři leží na boku s obličejem stejným směrem) prozradí na toho, který objímá zezadu svůj protějšek, že chce být ve vztahu dominantnější, mít nad vším kontrolu a určovat směr, jakým se bude vztah ubírat.

 

magazin.cz

 

Pokud spí partneři odděleně na jedné posteli, ale občas se jeden druhého dotkne, třeba ho chytne za ruku, vzájemně si věří. Proto se nebojí dát si navzájem volnost a prostor.

Pozice při spánku ovlivňuje podle odborníků i zdravotní stav každého z nás.  Tak třeba pokud spíte nejraději na břiše, děláte dobrou věc pro své trávení.

A co spánek na zádech? Ten má podporovat chrápání a zhoršit kvalitu spánku. Také prý existuje jistá spojitost mezi spaním na zádech a zhoršením spánkové apnei. Tato spací poloha zhoršuje i syndrom neklidných nohou a křeče končetin. Naopak vám od těchto potíží pomůže poloha na boku.

Odborníci také tvrdí, že lidem spícím na levém boku se častěji zdají noční můry než těm, kteří spí na pravém boku.

Poloha na boku je údajně tou nejzdravější spánkovou pozicí. Proč? Poskytne totiž naší páteři dostatečnou oporu. Také při ní netrpí krční páteř. Lidé spící v této poloze se v noci nebudí kvůli bolestem zad a krku, ramen či paží, což se jedincům s jinou oblíbenou spací pozicí často stává. Z tohoto úhlu pohledu je pak nejhorší spaní na břiše. To pak velmi trpí bederní páteř.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!