Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Stres: Jak se může projevit?

Stresu jsme dnes vystaveni takřka každodenně. Každý jistě pozná velmi dobře, když je ve stresu.

Stres se může projevit i ve formě fyzických známek, jako je například nevolnost, akné či bolest zad. Několik fyzických projevů stresu tak můžeme klidně zaměnit s jinými zdravotními problémy. Jak to ale rozpoznat?

Stres dokáže být velmi zákeřný. Pokud na nás působí dlouhodobě, jistě se to negativně projeví na našem zdravotním stavu. A nemusí se vždy jednat o emoční vyčerpání či duševní prázdnotu. Mysl a tělo jsou propojeny a jedno ovlivňuje druhé, aniž bychom to chtěli.

Pokud se u vás objeví fyzické příznaky stresu, zhorší se automaticky emoční úzkost. Tento cyklus je pak nutné přerušit, jinak dojde ke zpětné vazbě. A tak se zvýší riziko vzniku řady onemocnění, jako je obezita, srdeční choroby a deprese.

magazin.cz

 

Dobrou zprávou je, že stresu lze předcházet. Stačí například dbát na dostatek spánku, což je sedm až devět hodin. Naše tělo odpočinek zkrátka potřebuje. Dále nás od stresu ochrání zdravá strava, pravidelný pohyb a společnost přátel, na které se můžeme spolehnout.

Je hned několik způsobů, díky kterým je možné nalézt znovu pohodu a klid. Vyzkoušet můžete třeba relaxační techniky. Pokud předejdete stresu, vyhnete se i problémům se spánkem, životosprávou, hypoaktivitou či hyperaktivitou a dalším potížím. Odborníci se shodují na tom, že proti stresu je nejlepší bojovat takovým způsobem, který je nám příjemný a blízký. Někdo rád čte, někdo tancuje či sportuje a další třeba hledá klid a pohodu v přírodě. Dobré je také nezanedbávat se jak po fyzické tak i psychické stránce.

 

Stres může způsobit celou řadu zdravotních potíží, některé i dlouhodobé a s vážnými následky. Pokud se tomu chcete vyhnout, měli byste se naučit poznat všechny varovné signály vašeho těla. Na následujících řádcích se dozvíte o některých z nich.

magazin.cz

 

Bolest břicha, nevolnost

Několik lékařů zastává ten názor, že nervová soustava je svým způsobem spojena se střevy. Není tedy divu, že se stres může projevit i střevními problémy. Naštěstí na takové problémy existují léky a doplňky stravy. Někdy je také vhodné změnit jídelníček a zvýšit příjem tekutin.

 

Řídnutí vlasů

Pokud někdo zažil opravdu velký stres, jako je třeba ztráta zaměstnání, životního partnera nebo úmrtí blízkého člověka, ten si určitě všiml výše zmíněného projevu stresu, tedy řídnutí vlasů. Emoční šok se totiž může během tří až šesti měsíců projevit na kvalitě vašich vlasů. Pokud vám za den vypadne zhruba sto vlasů, je to ještě v pořádku. Ztráta většího množství vlasů již značí problém.

 

Tik v očních víčkách

Stres se často projevuje i svalovými křečemi, nejčastěji kolem jednoho oka. Tento nepříjemný tik trvá zpravidla jenom pár minut. Odborníci dodnes nedokázali spolehlivě vysvětlit, proč k cukání očních víček dochází. Pokud se u vás tik objeví, zavřete oči, relaxujte a zhluboka dýchejte. Pomáhá relaxační dechová technika. Nadechujte se klidně po dobu čtyř vteřin. Následně na sedm vteřin zadržte dech a pak osm vteřin vydechujte. Celý postup opakujte čtyřikrát a přitom tlačte opatrně prstem na víčko u oka, které cuká. Někdy způsobuje tik v oku i nedostatečné zvlhčení, což však vyřeší oční kapky.

magazin.cz

 

Akné a vyrážka

Se stresem se často objevuje vyrážka, akné a jiné kožní potíže. Jak je to možné? Pokud na nás působí stres, dojde k poškození imunitního systému. A pokožka je pak hned citlivější k okolním vlivům. Akné a vyrážka mají volné pole působnosti.

 

 

Bolest zad

Lidské tělo vyplavuje během stresu hormony, které zvyšují krevní tlak, srdeční rytmus a také napětí svalstva. Pokud stres dospěje do chronického stavu, může se objevit bolest svalů, a to nejčastěji v oblasti zad. V tomto případě vám pomůže pohyb. Záda tak nebudou stažená. Stačí se jenom párkrát za den protáhnout a trochu se projít.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!