Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Potraviny, které vám vybělí úsměv

Při bělení zubů si můžete i dobře pochutnat. Existuje totiž celá řada potravin, ve kterých je obsažena přírodní bělicí složka. Můžete spojit příjemné s užitečným – zatímco si pochutnáte, vybělíte si zuby, a to přirozenou c

Pomeranče

V tomto tropickém ovoci jsou obsaženy látky, které jsou ve větším množství schopny vybělit zubní sklovinu. Při konzumaci pomeranče dojde také ke zvýšení produkce slin, které mají působit jako přirozený prostředek k odstraňování skvrn ze zubů. Někdo dokonce doporučuje použít pomerančové slupky k čištění chrupu a poté si ústa vypláchnout vodou. To by mělo pomoci zuby vybělit.
magazin.cz

 

Jahody

Jahody jsou skvělým přírodním prostředkem, kterým lze vybělit zuby. Je v nich totiž obsažena kyselina jablečná, která si dokáže poradit se skvrnami na zubní sklovině. Obzvlášť silný prostředek na bělení chrupu dostanete, když ovoce rozmačkáte a smícháte ho s jedlou sodou. I samotná konzumace jahod je prý však účinná.

 

 

Jablka

Kyselinu jablečnou obsahují kromě výše zmíněných jahod logicky také jablka. Toto ovoce se tedy také může významně podílet na bělení chrupu. Jablka také dokáží účinně odstraňovat z úst zbytky jídla a škodlivé bakterie.

 

Hrušky

Vykouzlit zářivý úsměv vám pomohou také hrušky. Jejich dužina je totiž bohatá na sklerocyty, což jsou zvláštní tvrdé buňky. A ty pak podobně jako tekutý písek vyčistí vaše zuby. Díky tomu mají hrušky na chrup bělící účinek. Na stejném principu jako toto ovoce pak působí třeba ořechy a semena.

magazin.cz

 

Celer

Ze zeleniny má nejlepší bělící účinek asi celer. Ten totiž obsahuje velké množství celulózy, která se významně podílí na bělení skvrn a barevných nejednotností na zubech. Celer však bohužel nepatří mezi ty nejoblíbenější druhy zeleniny, proto jeho účinky v péči o chrup moc lidí nevyužije.

 

Mrkev

Mrkev je zdrojem vitaminu A. A pávě ten má příznivý vliv na zubní sklovinu. Podobně jako jablka může mrkev působit jako přirozený zubní kartáček. Pomůže z ústní dutiny odstranit zbytky potravin a bakterie. Nejlepší je mrkev pro tyto účinky konzumovat v syrovém stavu.

 

 

Brokolice

K jablkům a mrkvi se se svou funkcí podobnou zubnímu kartáčku může připojit i brokolice. Ta představuje pro náš chrup něco podobného jako peeling. Brokolice je plná železa a díky tomu je pomocníkem při tvoření jakési pomyslné ochranné bariéry pro zubní sklovinu před poškozením.

magazin.cz

 

Zelený čaj

V zeleném čaji jsou obsaženy látky, které dokáží zabránit vzniku skvrn na zubní sklovině. Jak? Zkrátka neumožní škodlivým bakteriím, aby se přilnuly k povrchu zubu. Proto vás pití zeleného čaje dokáže také zbavit nepříjemného pachu z úst.

 

Kakao a hořká čokoláda

Hned na úvod je třeba upozornit na to, že se musí jednat o kvalitní kakao a kvalitní hořkou čokoládu. V kakau a hořké čokoládě je přítomen alkaloid teobromin, což je látka posilující zubní sklovinu. A s tím souvisí i to, že dokáže zabránit vzniku skvrn na zubech.

 

magazin.cz

 

Jedlá soda

Jedlá soda tvoří základ bělidel. Soda jako taková je formou soli, takže pokud se spojí obě látky dohromady, působí podobně jako jemný brousek. A tak vyčistí povrch zubů. Jedlá soda vlastně slouží jako zubní pasta.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!