Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nemoci a psychika

Nemoc vznikne docela snadno. A dokáže člověka nepříjemně potrápit. Stačí třeba nevyvážená strava v našem jídelníčku, malý nepoměr ve výdeji a příjmu sil, či troška neklidu a stresu a hned se nemoc přihlásí o slovo.

Síla naší psychiky je mocná, i když si to možná neuvědomujeme. Dokáže některé naše orgány oslabit, v nich pak dojde ke zmnožení bakterií, virů či plísní, které jsou v lidském organismu běžně přítomné. Tělo se pak pochopitelně začne bránit a zvýší se přísun obranných látek do postiženého místa, přičemž dojde i ke zvýšení teploty. Dochází k zánětu, mezi jehož příznaky patří bolest, zarudnutí, otok, teplota a někdy i poruchy funkce postiženého orgánu.

Zánět vidí někteří odborníci jako prvotní odraz boje člověka se světem. A náš život opravdu mnohdy není jednoduchý. Není se tedy čemu divit, že se u každého z nás čas od času objeví nějaká choroba. A právě psychika má na svědomí vznik celé řady nemocí.

Tak třeba jenom malá nespojenost či poct křivdy mohou mít na svědomí podráždění žlučníku.

Neshody i menší hádky či roztržky v partnerském soužití stačí k tomu, aby se ozvaly problémy s ledvinami a močovým měchýřem. A tyto problémy se mohou stupňovat. Nejen proto je lepší se svým okolím dobře vycházet a zbytečně se nehádat.

 

Časté utlačování, utiskování nebo podceňování člověka se projeví narušenou sliznicí žaludku a jeho zánětem v krajním případě.

magazin.cz

 

Někdy se člověk potřebuje zbavit napětí a chce říct svému okolí pěkně od plic svůj názor. Pak se ovšem často objeví zánět horních cest dýchacích. Při křivdách a nepříjemných pocitech vnitřní sevřenosti může dojít i k zánětu průdušek.

Trvalé neshody s partnerem, které nejsou nějakým způsobem řešeny, se projeví hlavně u žen. Ty pak postihnou nepříjemné gynekologické potíže, jako jsou výtoky, zánět pochvy či pohlavních orgánů.

Pronásleduje vás neustále nevyřešená minulost? Nemůžete se zbavit nepříjemných vzpomínek? Pokud jste někomu v minulosti neodpustili, je zvýšená pravděpodobnost vzniku zánětu tlustého střeva.

Pokud na svém životě vidíte jenom to špatné, oslabujete tak svou slinivku a žlučové cesty, kterým pak hrozí zánět. S tímto problémem je spojeno i nadýmání, které je někdy označováno jako náš vnitřní pláč či povzdech unaveného těla.

Stačí někomu trochu křivdit a hned se zhorší činnost našich jater.

Jste plní zlosti, naštvaní na okolí a znechuceni současnou situací? Pak se nedivte, že vás začnou bolet zuby. Ono se nadarmo neříká, že má člověk něčeho plné zuby.

 

magazin.cz

 

Když se u vás objeví malé záněty pokožky či drobné vřídky, tělo vás tímto způsobem varuje. Špatně, negativně totiž vnímáte okolí.

Často se stává, že se nám přihodí nepříjemné věci, které ale nemůžeme změnit či ovlivnit, protože jsou v moci jiných. U nás se pak objeví vzdor a s ním také zánět spojivek. My pak přes opuchlá víčka nevidíme ten hrozný svět kolem nás a jedinou naší starosti je i léčba zánětu.

Podobným způsobem se negativnímu okolí brání malé děti. Pokud žijí v rodině s hádkami na denním pořádku, objeví se u nich často záněty středního ucha. To proto, že nechtějí slyšet křik. Zánětem spojivek se pak brání vidění zlého světa kolem.

Zánět v těle je nejcitlivějším ukazatelem toho, že je kolem nás narušeno optimální prostředí. Také poukazuje na to, že jsme duševně nespokojení se svým životem.

magazin.cz

 

Pokud onemocníme, nesmíme propadat depresi z toho, že se nám opravdu nic nedaří. Dopřejte si naopak klid, odpočívejte, obohaťte svůj jídelníček lehčí a zdravou stravou, přečtěte si třeba svou oblíbenou knihu nebo poslechněte hudbu. Zánět nás totiž varuje i před tím, že jsme doposud nežili zcela správně. Pokud v těchto chybách nebudete pokračovat, budete jistě zdravější. A je jistě lepší několikrát zvolnit a odpočinout si, než mít závažné zdravotní problémy.

Nemoci se obvykle vyhýbají lidem s vnitřní pohodou, skromností, porozuměním, úctou a láskou v duši. Takoví jedinci jsou totiž sami se sebou spokojení. Žijte tedy i vy s otevřeným srdcem a klidem v duši.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1