Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Většina nemocných celiakií o své nemoci neví – patříte mezi ně?

Odhaduje se, že zhruba 90 % osob, které mají intoleranci k lepku nebo trpí celiakií, nebylo nikdy vyšetřeno, nebo své obtíže považuje za samozřejmost.

Tělu intolerance v případě konzumace lepku ubírá nejen na síle a energii, ale zároveň organismus takového člověka rychleji stárne kvůli snížené schopnosti regenerace. Je nutné tuto intoleranci odhalit co nejdříve a nasadit ihned bezlepkovou dietu.

 

Co je bezlepková dieta a vliv nesnášenlivosti lepku na organismus

Bezlepková dieta je dieta, ze které je vyloučen protein lepek. Ten se nachází v obilkách pšenice, ječmene, žita, řady odrůd ovsa, triticale (kříženec pšenice a žita s českým názvem žitovec) a tritordea (kříženec pšenice a ječmene). Lepek způsobuje osobám s celiakií zánět tenkého střeva. Bezlepková dieta pomáhá těmto lidem s celiakií kontrolovat nejen její příznaky a symptomy, ale je hlavní prevencí případných komplikací.

magazin.cz

 

10 příznaků alergie na lepek:

1) Trávicí problémy projevující se formou plynatosti, nafouknutého břicha, průjmem či zácpou. Děti s intolerancí lepku mohou trpět zácpou po konzumaci jídla, které lepek obsahuje.

2) Únava a vyčerpání, projevy pomalého myšlení a nízké soustředěnosti.

3) Závratě či pocit ztráty rovnováhy.

4) Hormonální nerovnováha a nevysvětlitelná neplodnost.

5) Migrény a časté bolesti hlavy bez zjevné příčiny.

6) Otoky a bolesti kloubů na prstech, kolenou a kyčlích, záněty v těle.

7) Výkyvy nálad provázené častou úzkostí a poruchou pozornosti. Postižený intolerancí k lepku může trpět depresemi.

8) Záněty dutin, alergická rýma, zalehnutí v uších a problémy s dýcháním.

9) Projevy intolerance na kůži formou akné, vyrážek a zánětlivých změn.

10) Anémie, osteoporóza a nespavost – to jsou projevy spojené se špatným vstřebáváním živin a následným nedostatkem železa, kyseliny listové či vápníku.

magazin.cz

 

Otestujte se

Pro ujištění, zda opravdu nemáte onemocnění vyvolané nesnášenlivostí lepku, je třeba se nechat otestovat ještě v době, kdy konzumujete potraviny obsahující lepek, a to u lékaře – vyšetřením krve a endoskopickým vyšetřením žaludku a dvanácterníku.

 

Přechod na bezlepkovou dietu – na co je třeba se připravit:

Přechod na bezlepkovou dietu může být zpočátku frustrující. Pokud jste však dostatečně trpěliví a kreativní, zanedlouho zjistíte, že existuje mnoho potravin, které jste dosud konzumovali bez vědomí, že jsou přirozeně bezlepkové. Dále najdete plnohodnotné alternativy potravin neobsahující lepek, jež si můžete náležitě vychutnat.

magazin.cz

 

Zpočátku se změna jídelníčku vnímá jako velké omezení, nicméně je třeba zůstat pozitivní a zaměřit se na všechny potraviny, které jíst můžete a věřit ve výsledek, který vám tato dieta přinese. Budete příjemně překvapeni, když si uvědomíte, kolik existuje bezlepkových výrobků – chléb, těstoviny, polotovary a mouka. Mnoho specializovaných obchodů s potravinami dnes již běžně bezlepkové potraviny prodává. Jednou ze známých značek s rozmanitým sortimentem bezlepkových potravin a polotovarů je Labeta. Jejich výrobky najdete v kamenných prodejnách a obchodních řetězcích. Pokud si chcete vybrat z kompletního sortimentu bez nutnosti kombinace jednotlivých kamenných obchodů s různě zastoupenými bezlepkovými produkty, je nejlepší si nakoupit pohodlně z domova prostřednictvím E-shopu nejen již zmíněné plnohodnotné bezlepkové alternativy k běžným potravinám, jako jsou směsi na pečení chleba, bábovky, směs na knedlíky nebo univerzální směs, ale nakupovat můžete také z nabídky přirozeně bezlepkových výrobků, jako jsou bramborové kaše, přípravky na domácí výrobu marmelád, topingy, marinády a další.

 

Rady pro začátečníky

Pokud právě začínáte s bezlepkovou dietou, nejlepší je poradit se s dietologem, který může odpovědět na dotazy a poskytnout radu, jak se vyhnout lepku a přitom jíst zdravou, vyváženou stravu. Můžete také navštívit poradnu pro celiaky, kde vám na dotazy odpoví MUDr. Iva Hoffmanová z 2. interní kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Seznam doporučených a nevhodných potravin vám usnadní orientaci a výběr v rámci bezlepkové diety.

magazin.cz

 

Doporučené potraviny

Mnoho zdravých a chutných potravin je přirozeně bezlepkových:

• luštěniny, ořechy

• vejce

• všechny druhy masa, ryby a drůbež

• ovoce a zelenina

• většina mléčných výrobků

Je důležité, abyste se ujistili, že produkty nejsou zpracovány nebo doplněny složkami obsahujícími lepek. Jedná se často o škroby a zahušťovadla.

 

Řada plodin – i obilovin – může naopak být součástí bezlepkové diety (to se týká také mouk a škrobů z nich vyrobených):

• obiloviny bez lepku – rýže, kukuřice, čirok, bér, milička (teff) nebo proso, také nepravé obiloviny jako pohanka, amaranth (laskavec) nebo quinoa (merlík)

• luštěniny – fazole, hrách, sója, čočka, lupina (vlčí bob), cizrna nebo podzemnice olejná

• olejniny – len, mák

• okopaniny – brambory, topinambur nebo maniok (cassava, tapioka)

magazin.cz

 

Vyvarujte se potravin a nápojů, které obsahují:

• ječmen (slad, sladové příchutě a sladový ocet jsou obvykle vyrobeny z ječmene)

• žito

• triticale a tritordeum

• pšenici

• oves – zde je situace nejednoznačná, v některých zemích Skandinávie nebo Velké Británii se můžete setkat s odrůdami ovsa, které jsou považovány za bezlepkové a celiaci je běžně konzumují

 

Vyhnout se pšenici a obilovinám s lepkem může být náročné, protože tyto výrobky jsou nabízeny pod mnoha různými obchodně-technologickými názvy, které nevypovídají nic o tom, zda je výrobek s lepkem nebo bez lepku. Podívejme se na některé druhy produktů v regálech supermarketů:

• Bulgur – hrubozrnná lámanka z pšenice obsahující lepek.

• Kuskus (cous-cous) – spařená tvarovaná krupice, pokud je vyrobena z prosa, pak je bez lepku, ale kuskus se vyrábí také z ječmene nebo pšenice, a pak lepek obsahuje.

• Kroupy, krupky, perličky – vzniká obroušením vnějších obalů zrna, u nás se vyrábí většinou z ječmene nebo pšenice (pak obsahují lepek), ale jsou-li vyrobeny z pohanky, tak jsou bez lepku.

• Jáhly – loupané obilky prosa – bez lepku.

• Hominy – sušená a upravená část obilky kukuřice.

• Mouky a krupice – vnitřní částí obilky rozemleté na různou hrubost, od nejjemnější hladké mouky až po nejhrubší krupici. Jestli mouka/krupice obsahuje lepek, rozhoduje pouze, z které plodiny byla vyrobena. V našich zeměpisných šířkách se setkáte většinou s moukami z pšenice nebo ječmene a žita – pak obsahuji lepek –, ale bude-li vyrobena z rýže, pohanky nebo třeba i sóji, pak je bez lepku.

• Polenta – hrubozrnná krupice z kukuřice bez lepku.

• Farinamouka – druh pšeničné mouky, obsahuje lepek.

• Graham mouka – druh většinou pšeničné mouky, ve které jsou pomlety vnější obaly zrna, obsahuje lepek.

• Semolinová mouka (semolina) – mouka z pšenice tvrdé, vhodná především pro výrobu těstovin, obsahuje lepek.

• Lupinová mouka (lupina) – mouka z vlčího bobu lupiny, bez lepku.

• Pšenice kamut – starověký druh pšenice, obsahuje lepek.

• Pšenice špalda – druh pšenice obsahující lepek.

 

Pšeničná mouka bez lepku?

Orientaci v potravinách bez lepku celiakům znesnadňuje fakt, že na trhu se vyskytují také výrobkybez lepku, na jejichž výrobu byla použita tzv. deproteinovaná pšeničná mouka/škrob. Z pšeničné mouky/škrobu byl lepek technologicky odstraněn a lze na ně pohlížet jako na potraviny bez lepku.

Vyhněte se potravinám, pokud nejsou označené „bez lepku“!

 

Pozor na křížové kontaminace

Ke křížové kontaminaci při bezlepkové dietě dochází, pokud bezlepkové potraviny přicházejí do styku s potravinami, které obsahují lepek. To se může stát v průběhu výrobního procesu, kdy se používá stejné zařízení k výrobě různých výrobků. Některé etikety potravin mohou potom obsahovat varovnou informaci. Uvědomte si však, že tato informace není povinná, ale dobrovolná, takže stále musíte kontrolovat aktuální a reálný obsah látek, na které jste alergičtí. Pokud si nejste jisti, zda potravina obsahuje lepek, nekupujte ji, případně si předem ověřte u výrobce, co vše potravina obsahuje i v sebemenším množství.

 

Kde může dojít ke křížové kontaminaci?

Ke křížové kontaminaci může dojít i doma, pokud jídlo nepřipravujete s potřebnou opatrností, nebo používáte nádobí, které nebylo důkladně vyčištěno od lepkových potravin. Třeba toustovač, nebo nože a krájecí prkénka bývají hlavním zdrojem kontaminace.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1