Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Mléko není jediným zdrojem vápníku

Když jsme byli malé děti, slýchávali jsme od svých rodičů, že máme pít hodně mléka, jíst sýry a další mléčné výrobky. Proč? Abychom tělu doplnili potřebný vápník a měli silné kosti. Odborníci by však doporučili i jiné potr

Na úvod by bylo dobré zmínit, co to vlastně vápník je a k čemu ho potřebujeme. Vápník je minerální látka, která se v lidském těle vyskytuje nejhojněji. Nezbytně ho potřebujeme pro zdravý vývoj zubů a kostí. Odborníci udávají doporučenou denní dávku kolem 800 až 1000 mg. Kojící ženy by pak měly tělu dodat každý den ještě asi o 500 mg více. Zhruba 300 mg vápníku obsahuje sklenice mléka nebo jeden bílý jogurt.

Co se konzumace mléka týče, lidé jsou prakticky rozděleni na dvě skupiny. Ta první zastává ten názor, že pro naše zdraví je konzumace mléka a mléčných výrobků důležitá. Druhá skupina se zase naopak domnívá, že by mléko nemělo v jídelníčku a organismu dospělého jedince co dělat. Pokud se na celý problém podíváme z hlediska zdravé výživy, jsou mléčné výrobky (a zvláště ty fermentované) důležitým zdrojem vápníku ve výborně vstřebatelné formě. Problém nastává v případě intolerance laktózy. Tehdy musí být mléčné výrobky nahrazeny jinými zdroji vápníku, kterých je však naštěstí celá řada. Ať již tedy trpíte intolerancí laktózy nebo vám mléko prostě jenom nechutná, nemusí vám v těle vápník vůbec chybět. Stačí si vybrat ty správné potraviny.

 

Bílé fazole

V pouhém jednom šálku bílých fazolí najdeme více než 190 miligramů vápníku. Navíc je tento druh luštěniny skvělým zdrojem železa. Fazole mají široké využití v kuchyni. Můžete si je připravit samotné, s těstovinami, zeleninou i masem. Uplatní se i ve studené kuchyni, třeba při přípravě chutné pomazánky.

 

magazin.cz

 

Sardinky

V jedné konzervě sardinek je obsaženo asi 321 miligramů vápníku. Což je zhruba stejné množství, jaké obsahuje jeden kelímek jogurtu. Kromě vápníku jsou sardinky bohaté na omega 3 mastné kyseliny a vitamin D.

 

Fíky

Pouhá hrst fíků obsahuje více než 100 miligramů vápníku. Tyto plody jsou také výborným zdrojem antioxidantů a vlákniny. Fíky poslouží jako výborná a lehká svačinka, připravit si z nich můžete i lahodnou marmeládu.

 

Kapusta

Ve dvou šálcích nakrájené syrové kapusty je obsaženo zhruba 188 miligramů vápníku. Kapusta je dále plná antioxidantů. V kuchyni se hodí snad do každého salátu zasyrova. I při vaření se uplatní.

magazin.cz

 

Pomeranče

Jeden pomeranč je zdrojem zhruba 65 miligramů vápníku. Dále obsahuje velké množství vitaminu C. Čerstvé ovoce je výborné v ovocném salátu a samozřejmě i samotné.

 

 

Fazole černé oko

Pouhé množství odpovídající půl šálku těchto fazolí poskytne našemu tělu 185 miligramů vápníku. Tento druh fazolí je také bohatý na draslík, kyselinu listovou a další významné živiny.

 

Mandle

Ve dvaceti mandlích bychom našli asi 72 miligramů vápníku. Kromě toho mandle obsahují vitamin E, draslík či železo. Mandle můžete konzumovat samotné, přidat je do ovocného salátu či jogurtu, což je další zdroj vápníku.

 

Sezamová semínka

V jedné polévkové lžíci těchto semínek je obsaženo 88 miligramů vápníku. Jejich konzumace vám pomůže snížit krevní tlak, zabránit vzniku zánětům a dokonce i některým druhům rakoviny. Křupavá semínka obohatí každý salát, výborná jsou také s medem.

magazin.cz

 

Mořské řasy

Jeden šálek syrových řas v sobě ukrývá 126 miligramů vápníku. Mořské řasy jsou dále zdrojem vlákniny a jódu. Ten potřebujeme ke správné funkci štítné žlázy. Mořské řasy se dobře hodí do rizota nebo třeba polévky.

 

Sójové mléko

Jeden šálek sójového mléka poskytuje člověku 300 miligramů vápníku. Dokáže skvěle nahradit mléko kravské, dokonce oproti němu obsahuje více bílkovin. V kuchyni ho můžete využívat stejným způsobem jako kravské mléko.

 

 

Tofu

V množství tofu odpovídajícím jednomu šálku najdeme 861 miligramů vápníku. Tato vegetariány oblíbená alternativa masa se vyrábí ze sušených sójových bobů. Kromě vápníku obsahuje i velké množství bílkovin.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1