Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak se poprat s trémou

Čeká vás přijímací pohovor nebo třeba důležité vystoupení před několika lidmi? Není divu, že jste před tím nervózní a dost možná máte i strach.

Když nastane důležitá chvíle, rozklepou se vám ruce a kolena, v ústech vám najednou vyschne a srdce se rozbuší jako o závod. Tréma nás dokáže nepříjemně potrápit. Naučte se s ní bojovat!

Projevy trémy jsou jistým způsobem přirozené. Problém nastane, když vás v důležitém okamžiku úplně rozhodí. Ale nebojte se, s trémou není tak těžké se poprat. Jen musíte zjistit, jak s ní pracovat.

magazin.cz

 

Jak tréma vzniká?

Co je vlastně tréma? Jedná se o psychický stav emočního napětí. A ten vzniká především ve vypjatých situacích, kdy moc dobře víme, že nás bude okolí hodnotit a my na něj tedy musíme dobře zapůsobit. Tak se ale ocitneme pod tlakem a ani moc nepředvedeme, co v nás vlastně je.

U každého se pak tréma projevuje jinak. Většina lidí ale začne nepřirozeně pracovat s dechem a objeví se u nich potíže, jako je nadměrné pocení, stažení hlasivek, zvýšená frekvence tepu, třes, obtížné polykání, porucha soustředění, výpadky paměti či sklony k zmatkování. K tomu ale nemusí vůbec dojít.

 

Jak s trémou bojovat?

Naštěstí existuje hned několik technik, jak lze s trémou pracovat a úspěšně bojovat. Psychologové kladou důraz na sebeuvědomění. V případě, že se u vás objeví tréma, snažte se situaci vidět objektivně a nepřeceňujte její význam. Každý člověk by si měl uvědomovat své silné stránky a pohlížet na sebe samotného jako na osobnost, která má nějaké své konkrétní kvality.

magazin.cz

 

Podpůrné prostředky

Proti trémě se při dlouhodobém užívání osvědčily některé bylinky. Pomůže vám odvar z meduňky, třezalky tečkované či z chmele. Chorobnou úzkost a nervozitu dovedou odstranit i léky nazvané anxiolytika. Tyto preparáty mají poměrně rychlý účinek, ale i riziko. Snadno na jejich užívání totiž vznikne závislost.

 

Rady psychoterapeutů

Psychoterapeuté a další odborníci tvrdí, že třes rukou doprovázející trému nemusí být nutně naším nepřítelem. Jedná se totiž o jakési hromadění energie, tréma je vlastně „přípravou k boji“.

A co odborníci radí? Pokud se vám hůře dýchá, začněte se soustředit na správné dýchání. Uvědomte si vlastní dech a jeho frekvenci. To vám pomůže při lepší práci s hlasem.

Také není od věci si na papír zaznamenat důležité body či poznámky. Lépe se vám pak bude před publikem mluvit. Pokud se vám klepou ruce, papír s poznámkami mějte na nějaké tvrdé podložce. Chvění pak nebude tak nápadné.

 

magazin.cz

 

Jak se trémě vyhnout

Existuje několik rad, díky nimž se u vás tréma ani nemusí objevit nebo pouze v omezené míře. Dodržujte tedy následující kroky:

• Než předstoupíte před publikum, pečlivě se připravte. Sebedůvěra se vám zvedne, když budete dobře vědět, že jste udělali maximum. Nejlepší je si předem celé vystoupení či situaci natrénovat.

• Zkuste se odreagovat a držte si od situace trochu odstup. Těsně před onou důležitou chvílí toho stejně už moc nedoženete. Raději chvilku relaxujte.

• V důležitý den si oblečte něco pohodlného, v čem se cítíte dobře. A když vám to bude slušet, hned na okolí uděláte dobrý první dojem.

• Rozhodně si nepomáhejte „zázračnými“ tabletkami nebo sklenkou alkoholu. Snadno by se to totiž mohlo obrátit proti vám.

• Nezapomeňte na láhev s vodou a mějte ji v dané situaci po ruce. Když vám vyschne v krku, přijde vám vhod.

• Asi nejdůležitější je hlídat si dech. Mějte ho pod kontrolou. Pravidelně, klidně a zhluboka dýchejte. Jistě vám pomohou i dechová cvičení, vyzkoušejte je.

• Pokud si budete vždy v kritický moment opakovat, že vše zvládnete, jistě tomu tak i bude. Chce to hlavně klid.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!