Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Naučte se cizí jazyk snadno a rychle!

V dnešní době je doslova nezbytností, aby člověk ovládal alespoň jeden cizí jazyk. Proto se možná i vy chcete naučit anglicky, německy nebo třeba francouzsky. A to není zrovna jednoduché.

Učení se cizího jazyka je často opravdu složitým procesem. Většinou trvá skutečně roky, než začneme jazyk skutečně plynule ovládat. A někdy k tomu ani nedojde. Jak tedy docílit toho, aby byl celý proces učení co nejkratší, nejefektivnější a co nejúčinnější?

magazin.cz

 

Správné studijní materiály

Studijní materiály jsou při každém učení základ. Nepořizujte si však jen tak nějaké, ale ty nejlepší, co pro vás na trhu existují. Sežeňte si ty nejlepší knihy, díky kterým se budete schopni naučit cizí jazyk i za velmi krátkou dobu. A také si pořiďte výborné a kvalitní příručky gramatiky, výkladové slovníky, výuková CD či DVD, která vás jazyk mohou naučit zábavnou a interaktivní formou.

Před výběrem studijních materiálů je dobré si přečíst recenze na ně. Pokud byste se totiž učili z nevhodných knih, které lze použít jen okrajově, mohli byste v učícím procesu ustrnout klidně na několik let. Pak můžete snadno ztratit i motivaci a žádný cizí jazyk se nenaučíte.

 

 

V reálném světě

Jen co se naučíte cizí jazyk tak, abyste se byli schopni alespoň trochu domluvit, zavítejte do reálného světa daného jazyka. Vezměte si k ruce své studijní materiály, učebnice a slovníky, surfujte po zahraničních webech, čtěte cizojazyčné knihy a časopisy. Sledujte také cizojazyčné filmy v originálním znění, poslouchejte cizojazyčné audioknihy. Pro začátek si vyberte něco méně náročného a postupně se vrhejte i do věcí těžších. Ale hlavně se věnujte tomu, co vás baví.

Nepřijímejte cizí jazyk jenom pasivně, ale mluvte. Ideální je vyjet do světa a cizí jazyk si procvičit. Ne každý na to má však čas a finance. Můžete si ale klidně s někým dopisovat nebo si povídat s kamarády v cizím jazyce.

magazin.cz

 

Co vás baví

Nuda, to je to nejhorší, co vás může potkat. Do učení cizího jazyka byste se neměli nutit. Spíše si najděte nějaké motivační důvody, proč se do učení pustit. A tou největší motivací je asi to, že vás daná věc bude bavit. Jenom tak v učení vytrváte.

Cizí jazyk se učte tak, že budete dělat to, co děláte rádi i ve své mateřštině. Tak třeba když neradi čtete klasickou literaturu, najděte si svůj oblíbený žánr. Dívejte se také jenom na ty cizojazyčné filmy, u kterých se nebudete nudit. Čtěte časopisy, které vás zajímají. A učte se z takových studijních materiálů, které vás nenudí a nepůsobí otravným dojmem.

 

Slovní zásoba

Klidně si můžete vzít nějakou učebnici a začít se učit slovíčka. A to dělat pořád dokola. Nejlepším řešením ale je, když se naučíte ty výrazy, které se v daném cizím jazyce nejčastěji používají. Tak budete ovládat klidně i 80 až 90 procent slovní zásoby jazyka. Někteří experti dokonce tvrdí, že 95 procent veškeré slovní zásoby se naučíte za pouhý půl rok, zatímco zbytek se můžete učit i 15 let. A na tom asi něco bude.

magazin.cz

 

Využití času

Každý den přicházíme o svůj drahocenný čas tím, že někde čekáme. Na zastávce, v čekárně u lékaře nebo třeba ve frontě u pokladny v obchodě. Tento čas však můžete smysluplně využít a věnovat se výuce cizího jazyka. Neustále u sebe noste nějaké studijní materiály, které vám během těchto krátkých chvílí dobře poslouží. Mohou to být učebnice, slovníčky, nahrávky v mobilu, které si pustíte do sluchátek, nebo třeba vyrobené kartičky. Ty vám pomohou s učením slovíček. Na jednu stranu si napíšete dané slovíčko a na stranu druhou jeho překlad či výstižný obrázek. Balíček takových kartiček pak můžete nosit všude s sebou.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!