Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zvedněte si sebevědomí!

Nevěříte si a nemáte o sobě zrovna vysoké mínění? Je na čase to změnit! Začněte si věřit a zvedněte si sebevědomí! Není to tak těžké, stačí jen chtít. A hned bude váš život lepší. I okolí na vás bude najednou pohlížet jin

Nízké sebevědomí, to je problém čím dál více lidí. Celá řada z nás si nevěří a pochybuje o sobě. V televizi, časopisech a na internetu najdeme takřka každodenně zprávy o krásných, úspěšných či bohatých lidech. A právě to dokáže také někomu sebevědomí snížit. Změňte to, objevte znovu své sebevědomí a začnete si opět věřit.

magazin.cz

 

Nesrovnávejte se s okolím

Každý člověk je svým způsobem originální. Každý z nás ovládá perfektně jinou dovednost a vyniká v něčem jiném. Nemůžete tedy očekávat, že zrovna vy budete umět všechno. To je zkrátka nemožné. Nebuďte tedy smutní z toho, že třeba nejste úplně nejchytřejší, nevypadáte jako modelka na titulních stranách časopisů nebo že nejste úspěšným ředitelem firmy. Máte jistě jiné přednosti. Možná jste ještě ani neobjevili svůj skrytý talent. Tak se o to pokuste a rozvíjejte ho. Navíc se říká, že každý člověk má talent v průměru na pět až sedm věcí. Jistě jste tedy v něčem opravdu dobří.

 

Chvalte se

Ano, chvalte se, a to pravidelně. Určitě umíte sami sobě vynadat, když se vám něco nepovede. Ale málo lidí umí samo sebe za něco pochválit. Přitom je to důležité. Odborníci tvrdí, že pravidelnou chválou za dobře odvedenou práci si můžete zvýšit sebevědomí. Takže se nebojte sami sebe pochválit. Kdykoli se vám něco povede, zvládnete skvěle svůj úkol nebo dokonce překonáte své hranice, nezapomeňte se pochválit. Není na tom nic špatného ani divného, naopak. Budete sami se sebou spokojeni a zvýšíte si sebevědomí.

magazin.cz

 

Naplánujte si a definujte své cíle

Pokud si něco plánujete, dbejte na důslednost a zodpovědnost. Své stanovené cíle vždy dodržujte. Klidně si dejte i předsevzetí, pokud vám to pomůže. Nemusíte na to čekat až do nového roku. Pokud budete přesně vědět, co je vlastně vaším cílem a jak k němu dojdete, jistě budete úspěšní. A s tím souvisí i vaše sebevědomí.

 

Vzdělávejte se

Nikdy není pozdě na to začít se něco učit. A je jedno, o co se jedná. Můžete se třeba učit vařit, hrát na hudební nástroj, přihlásit se na kurzy kreativních prací, jazyků nebo třeba tance. Dělejte to, co vás baví a zdokonalujte se v tom. U toho se navíc můžete seznámit i s novými lidmi a rozšířit si obzory. A pro vaše sebevědomí bude lepší, když budete dělat něco smysluplného a co vás bude bavit, než abyste seděli doma a propadali depresi.

magazin.cz

 

Buďte na sebe pyšní

Myslíte si, že na sebe nemůžete být pyšní? Tak si vezměte papír a tužku a sepište si seznam věcí, které se vám za rok či za několik let podařili. Jistě toho nebude málo. Nezapírejte své zásluhy. A nezapomínejte na to, co jste kdy dokázali. Máte dokončené vzdělání? Dobré zaměstnání? A daří se vám v osobním životě? I to jsou vaše úspěchy. Čas od času si připomeňte to, co se vám kdy povedlo. A buďte na sebe hrdí.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!