Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vánoční punč a co o něm možná nevíte

Punč si většina z nás asi spojuje s obdobím Vánoc. Na vánočních trzích najdete tento nápoj takřka na každém rohu, v mnoha variantách a příchutích. Punče nás zahřejí a přivodí jistě dobrou náladu. Jen se to s nimi nesmí přehán

Co si představíte, když se řekne slovo punč? Většině se asi vybaví právě typický vánoční punč, tedy sladký horký nápoj s kapkou alkoholu, který voní kořením. Punče samozřejmě patří k té pravé vánoční pohodě a atmosféře, mohou mít však celou řadu podob. Jedná se o alkoholický nebo nealkoholický nápoj, horký či studený. Rozhodně není punč pouze vánočním nápojem.

Většinou si dopřáváme punče horké, právě třeba na vánočních trzích. To však není jediný punč, který existuje. Punč může být i ve studené podobě, připravený z alkoholu a šťávy z ovoce. Často v takových nápojích najdeme i ovoce samotná nakrájené na malé kousíčky. Takovéto podobě punče se říká punch bowl, častější je však označení bowle. Tento nápoje je obvykle podáván ve velké nádobě, ve které je naběračka, a každý si tak sám nalije svou porci.

Nejčastěji se setkáme s ovocnými punči. Jsou však i punče mléčné, například vaječný punč s názvem Eggnog.

magazin.cz

 

Časté jsou alkoholické varianty punče. Pak se do nich přidává nejčastěji rum, gin, tequilla či jiné lihoviny. Většinou si však dopřáváme punč ve formě směsi vína, rumu a ovocných šťáv. Množství alkoholu v punčích se pohybuje nejvíce do 30 procent.

Nejoblíbenější jsou dnes punče asi v Americe, v Anglii a v Německu, a to zejména o vánočních svátcích. Proto se budete asi divit, kde má tento nápoj svůj původ. Punč totiž vznikl v Indii. Samotný pojem punč má svůj základ v hindském slově panč, což se překládá jako pět. Proč zrovna toto číslo? Prapůvodní receptura punče totiž obsahovala pět základních surovin, a to alkohol, citron, cukr, vodu a čaj či koření.

magazin.cz

 

Díky obchodním stykům se punč dostal z Indie do ostatních částí světa. Nejprve se prý tento nápoj objevil v Anglii, a to v 17. století. Odtud se pak punč šířil do dalších zemí. Zprvu se do nápoje přidávalo hlavně víno a brandy, o něco později tyto přísady vystřídal jamajský rum. Podobně oblíbeným nápojem jako punč byl i grog. Angličtí námořníci měli ve velké oblibě rum a rozhodně ho nepili v malém množství. Proto jim bylo údajně přikázáno, aby si rum ředili vodou. A námořníci si do této směsi začali přidávat citronovou šťávu jako prevenci proti kurdějím.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!