Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Proč jsme unavení?

Řecký filozof Hérakleitós kdysi řekl, že v nemoci poznáme hodnotu zdraví, ve zlu hodnotu dobra, při hladu hodnotu sytosti a v únavě hodnotu odpočinku. Tento výrok je sice starý několik tisíc let, ale platí dodnes.

Většinou si uvědomíme, když už je pozdě. Takovým prvotním znamením, že s námi není něco úplně v pořádku, je ztráta energie a únava. Dalšími varovnými projevy jsou snížená schopnost soustředění, časté bezdůvodné rozčilování se, apatie a neschopnost zvládat činnosti, které děláme běžně každý den. V některých případech se nám naše tělo snaží únavou říct, že mu něco chybí. Pokud své tělo poslechneme, můžeme situaci sami napravit. V tom horším případě značí únava zdravotní problémy a je žádoucí navštívit lékaře. S lecčím si však dokážeme poradit sami. Jak? Stačí jenom odhalit příčinu únavy.

magazin.cz

 

Nedostatečný pitný režim

Jednou z častých příčin únavy je dehydratace. Během dnes má člověk tolik práce, že neví, co dělat dřív, a tak často zapomeneme na pitný režim. Že pijete spoustu kávy? Tu ovšem do pitného režimu nemůžete počítat, kofein nás spíše dehydratuje. Za den bychom měli vypít alespoň dva litry tekutin. V letním období či při zvýšené námaze by to mělo být ještě víc. Ideální je voda, čaje a ředěné džusy. Limonády plné cukru nejsou to pravé.

 

Moderní technologie

Napadlo vás někdy, že za únavu mohou i mobilní telefony? Hlavně pokud je používáte před spaním. Spolu s obrazovkou počítače mohou za to, že nemůžete usnout a ráno jste pak nevyspalí a unavení. Odborníci přisuzují vinu elektromagnetickému poli, kterému je každý z nás denně vystaven. Tím je potlačena produkce hormonu melatoninu. Tvorbu tohoto hormonu ovlivňuje světlo, při tmě je jeho sekrece maximální. Jeho zvýšená hladina způsobuje únavu. Přestože se dnes moderním technologiím nevyhneme, můžeme něco udělat s tím, aby se nepodílely na naší únavě. Před spaním se hodinu věnujte něčemu jinému než mobilnímu telefonu a počítači.

magazin.cz

 

Léky

Kromě léčivých účinků mají léky bohužel i účinky nežádoucí. A k těm patří i únava a ztráta energie. Najdete to v seznamu léků na spaní, proti úzkosti, migréně či léčbě vysokého krevního tlaku. Pokud se cítíte při užívání léků hodně unavení, navštivte svého lékaře a řekněte mu to. Sami předepsané léky nikdy nevysazujte.

 

Vyčerpání

Pohyb vás dokáže nabudit energií. Pokud to s fyzickou aktivitou však přeháníte, o energii vás naopak připraví. Během sportování se vyplavuje kortizol, což je steroidní hormon kůry nadledvinek. Při přetěžování organismu se jeho produkce může i vyčerpat. A pak se objeví únava a v horším případě vznikají i zdravotní problémy, jako je třeba únavový syndrom. Jak tomu zabránit? Snadno. Stačí jenom při fyzické aktivitě také odpočívat a nepřeceňovat své síly.

magazin.cz

 

Málo železa

Vyčerpání a únava jsou i projevem nedostatku železa. Často k tomu dochází u vegetariánů nebo u žen trpících silným krvácením během menstruace. Nedostatek železa může vést až k chudokrevnosti, tedy k anémii. K jejím projevům patří extrémní únava a pocit vyčerpání. Doplnit železo můžete změnou jídelníčku. Stačí do něho zařadit potraviny živočišného původu, zeleninu a luštěniny. Vhodné jsou i doplňky stravy.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1