Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kouzelné vzpomínky

Ke vzpomínkám se čas od času vrací i člověk, který jinak žije pouze přítomností. Příjemné vzpomínky mají léčivé účinky.

Když si vzpomenete na nějaký hezký zážitek, objeví se vám úsměv na tváři. A vaší duši to také jenom prospěje. Tento malý zázrak má na svědomí hormon oxytocin. Nebraňte se tedy příjemným vzpomínkám!

Psychologové doporučují, abyste se ve špatných chvílích vrátili myšlenkami do časů, kdy vám bylo dobře a nic vás netrápilo. A takovým obdobím bývá často dětství. Důležitým faktorem jsou pak vůně. Stačí ucítit tu, kterou známe z dětství a hned se tohoto období vrátíme ve vzpomínkách. Pamatujete si třeba na vůni svého oblíbeného koláče, který pekla vaše maminka? Najděte si recept a upečte ho. Až ucítíte jeho vůni, vrátí se vám příjemné zážitky. Vůně jsou údajně tím nejlepším spouštěčem vzpomínek.

magazin.cz

 

Když vás něco trápí, také vám pomůže, když se vrátíte na místo spojené s nějakými hezkými zážitky. Vydejte se třeba do města či vesnice, kde jste vyrůstali. Pobyt na tomto místě vám připomene bezstarostné dětství. Vrátí se rázem i pocit bezpečí a klidu.

Možná vám to připadá divné, ale z psychologického hlediska je dobré psát si deník. Zapisování zážitků může být terapeutickou metodou. Člověk se totiž naučí porozumět sám sobě, utřídit si myšlenky a uvědomit si své hodnoty. Když si pak po čase deník přečtete, zamyslíte se nad svými poznámkami a možná lépe poznáte sami sebe. Pokud musíte zrovna řešit nějaký důležitý problém, deník vám s tím může pomoci.

magazin.cz

 

Vzpomínky jsou často spojeny s hudbou. Při jejím poslechu si vzpomenete na konkrétní místa, osoby i pocity. Hudba má své uplatnění při celé řadě terapií. Pomáhá třeba lidem nemocným Alzheimerovou chorobou.

magazin.cz

 

Když si prohlížíte fotografie, jistě si vzpomenete, kde jste byli a co jste prožívali. Fotografie vám snadno připomenou vaše prožité štěstí. Zároveň ve vás ve špatných chvílích mohou probudit naději v lepší zítřky. Občas vytáhněte i stará fotoalba a vrátí se vám krásné vzpomínky.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!