Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Změňte své slabé stránky!

Asi každý má nějaké své slabé stránky. Ovšem každý se sebou může také něco udělat. Přestaňte na sebe být naštvaní, že něco neumíte, že nejste odvážní nebo třeba pohotoví, ale snažte se to změnit.

Pokud chcete změnit své slabé stránky, neznamená to, že musíte měnit celou svou osobnost. To byste nezůstali sami sebou. Musíte zvítězit jenom nad tím špatným, co ve vás je. Odstranění nebo změnění slabých stránek znamená i odstranění překážek, které vás omezují v životě a dělají vám ho těžší. Proto se snažte se sebou něco udělat pro své vlastní dobro.

 

Odvaha

Chybějící odvaha, to je slabost mnoha lidí. Ovšem tuto vlastnost pro úspěšný život potřebujeme. Pak se dokážeme v určitých situacích lépe soustředit a nebudeme se klepat a mít stažený žaludek. Pokud se v životě bojíme udělat důležitý krok ke změně, jenom se nám vše zkomplikuje. Je tedy třeba v sobě odvahu najít. Strach ze změn a z něčeho, co dosud neznáme, nás může v krajních případech úplně svázat. Vy potom nebudete nic dělat, což nepřinese nic dobrého. Nebojte se k dané situaci postavit čelem s tím, že se budete i objektivně dívat na možná rizika. Uvědomte si, co vše můžete získat a co naopak ztratit. Možná budete překvapeni, že rizik je velmi málo.

magazin.cz

 

Pohotovost

Někomu tato vlastnost zkrátka chybí. Takový člověk pak v některých situacích pomalu reaguje, jenom obtížně se prosazuje ve společnosti, někdy je i terčem posměchu a jenom zřídka se odváží mluvit před lidmi. Pokud na vás tento popis sedí, nezoufejte. Pohotovost se můžete naučit, chce to jenom trpělivost a trénink. Pomáhá, když si nacvičujete reakce v konkrétní situaci. Můžete také pozorovat, jak se během rozhovoru nebo ve společnosti chovají jiní lidé. Pokud s někým mluvíte, vyjadřujte se stručně, jasně a srozumitelně.

 

Systematičnost

To, že nemáte ve svých věcech a povinnostech systém, je určitě vaše slabá stránka. A je vlastní velkému množství lidí. Za následek to má, že nestíháte vše, co máte, povinnosti vám přerůstají přes hlavu a objeví se pochopitelně stres. Je na čase tuto slabou stránku změnit. Pokud máte chaos třeba na stole, tak ho uklidíte. A to samé byste měli udělat i ve svém diáři nebo seznam úkolů. Jen tak se nedostanete do začarovaného kruhu, kdy nebudete stíhat. Napište si třeba přesně, co a kdy máte udělat. Tento plán následně dodržujte. Vidíte, jak se vám uleví, když povinnosti budou ubývat.

magazin.cz

 

Sebedůvěra

Každý by měl věřit sám sobě. Pokud se budete neustále podceňovat, daleko to v životě nedotáhnete. Také není spatné snažit se zlepšit svou odolnost vůči stresu. Není to těžké. Jistě vám pomůže, když v sobě nebudete dusit emoce.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2