Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Co nám říkají naše chutě?

Přepadne vás někdy „mlsná“? Nemůžete si odpustit čokoládu, chipsy nebo třeba oříšky? To, na co máte zrovna chuť, prozrazuje, jaká látka vám ve výživě schází, že jste vyčerpaní nebo ve stresu.

Občas se to asi stane každému. Přepadne vás najednou na něco chuť, vy se nemůžete ovládnout a sníte třeba tabulku čokolády na posezení. Jak ale poznat, jestli se jedná pouze o „mlsnou“, nebo jestli vám tím vaše tělo nechce něco důležitého naznačit? A máte svému tělu vyhovět a dopřát mu, co chce?

Hlad je mnohdy jenom převlečená žízeň. Pokud máte chuť na slané (například na chipsy), netrpí vaše tělo nedostatkem soli. Naopak, té máme v těle většinou nadbytek. Chuť na slané značí, že našemu tělu schází voda. Sůl dokáže vodu v těle zdržet. A když vám tedy hrozí dehydratace, lidský organismus se brání tak, že se snaží udržet zásoby vody, které má, a to pomocí soli. Zapomeňte tedy na přesolené chipsy a raději sáhněte po sklenici vody. To je to pravé, co vaše tělo potřebuje.

magazin.cz

 

Máte chuť na čokoládu nebo třeba zákusek? Neovladatelná chuť na sladké značí nedostatek sacharidů. To způsobuje hlavně nevyvážená strava, kde chybí obilniny a přílohy. Této chyby se často dopouštějí ti jedinci, kteří chtějí snížit energetický příjem a konzumují tak většinou jenom zeleninu a zdroje bílkovin. Své tělo však snadno neoklamete, ono si řekne o to, co chce. Místo sladkostí je však lepší mu v případě nedostatku sacharidů dopřát těstoviny a celozrnné pečivo.

Káva a jakékoliv nápoje s obsahem kofeinu mají v oblibě lidé trpící poruchou příjmu potravy, anorexií, přejídáním a dalšími problémy. Tito lidé si dají kávu třeba místo jídla, protože jim dodá energii a urychluje metabolismus. Jedná se však jen o krátkodobý efekt, který navíc vede ke vzniku závislosti.

magazin.cz

 

Už jste někdy měli opravdu velkou chuť na steak, na pořádný kus masa? V tom případě vám schází železo. K tomu dochází u vegetariánů i u lidí, kteří konzumují hlavně bílé maso. To obsahuje železa méně než maso bílé. Železo obsahují i další potraviny, jako třeba ovesné vločky, luštěniny, kukuřice nebo rýže. Problém je však s jeho využitelností. Jeho hladinu v těle totiž snižuje čaj, káva nebo mléko. V tom případě si můžete steak dopřát. Dodá vám potřebnou hladinu železa.

magazin.cz

 

Čokoládu nepotřebuje ani tak vaše tělo, ale spíše vaše duše. Cukr vede ke zvýšení hladiny serotoninu, hormonu, který zlepšuje náladu. Kakao způsobí zase zvýšení hladiny fenyletylaminu, hormonu způsobujícího pocit blaha a euforie. Chuť na čokoládu tedy také může souviset s vaším psychickým stavem. Kromě toho ji někdy může způsobit nedostatek hořčíku, železa a mědi.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1