Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kouzlo barev

Myslíte si, že na nás nemají barvy žádný vliv? Barvy na nás ale působí víc, než se zdá. Dokáží zrychlit tep, vyvolat emoce nebo povzbudit chuť k jídlu. Pokud jste nemocní, dokonce byste se měli některým barvám vyhýbat.

Některé barvy mají stejnou symboliku po celém světě. Ideálním příkladem je třeba červená, všude chápána jako barva atraktivity, sebevědomí a hlavně sexuálního vzrušení.

Důležitý je však i osobní vztah, který má jedinec k dané barvě. To, zda se vám konkrétní barva líbí či nelíbí, nebo vás dokonce odpuzuje, je ukazatelem celé řady věcí. Vztah jedince k barvám je důležitým ukazatelem třeba pro některé lékaře. Ti podle toho dokáží posoudit tělesné i duševní zdraví. Za příklad si vezměme znovu červenou. Tato barva je oblíbena u lidí silných a energických. Naopak člověk ustrašený nebo nemocný červenou barvu mít rád nebude, protože v něm vzbuzuje neklid a pocit ohrožení.

magazin.cz

 

Využití barev v medicíně a psychologii se stalo předmětem studia švýcarského psychiatra Maxe Lüschera. Ten pak vytvořil speciální test osobnosti, který spočívá na řazení barev podle toho, co k nim člověk cítí, zda se mu líbí, nelíbí a jaké pocity v něm vyvolávají. K testu je přiložen vzorník barev v několika odstínech. Každý odstín totiž můžeme vnímat jinak, i když se jedná o jednu barvu.

Víte, kdo je to „člověk čtyřbarevný“? Podle Lüscherovy typologie se jedná o jedince spokojeného a psychicky vyrovnaného. Čtyři základní barvy mají vyjadřovat to, jak člověk vnímá sám sebe. Červená označuje sebedůvěru, zelená odpovídá sebeúctě, žlutá značí vnitřní svobodu a modrá značí spokojenost. Všechny tyto vlastnosti dohromady představují osobnost plnohodnotnou, které žije kvalitním životem.

magazin.cz

 

Každá barva má tu schopnost, že dokáže ovlivnit naše pocity. Ovlivňují nás ale i fyzicky. Tak třeba červená a její odstíny dokáže zrychlit puls, povzbudit krevní tlak, urychlit dýchání a zvýšit chuť k jídlu. Pokud se často pohybujete v prostředí, kde se vyskytuje červená barva, můžete zvyšovat hlas a chovat se agresivně. I to tato barva způsobí. Někteří nemocní lidé by v takovém prostředí pociťovali nepříjemnou úzkost.

Pokud se potřebujete uklidnit, pomůže vám tmavě modrá barva. V prostředí s převahou této barvy můžete pociťovat chlad.

magazin.cz

 

Doktor Max Lüscher dokonce zjistil, že některé barvy mohou u člověka způsobit vznik chorob. Tak třeba infarkt spojuje s šedou a hnědou barvou. Ty označuje jako odstíny vyčerpání. Neměli byste se naopak vyhýbat odstínům modré, které působí jako prevence vzniku psychických chorob.

Lüscherova studie umožňuje pouze diagnostiku, tedy zjištění, v jakém stavu se momentálně pacient nachází. Objevují se však také názory, a to hlavně z řad léčitelů, že barvy mají léčivé schopnosti. Podle svého zdravotního stavu bysta pak měli volit barvu oblečení, doplňků i pokrmů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!