Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Řekni mi, jakou kávu máš rád, a já ti povím, jaký jsi

Podle klinické psycholožky Ramani Durvasulové z University of California v Los Angeles a také podle jiných odborníků lze určit typologii osobnosti dle toho, jakou nejraději člověk pije kávu.

Můžete si o tom sice myslet své, ale pokud byste údajně společnost rozdělili na skupiny podle oblíbeného druhu kávy, měli by lidé v jednotlivých skupinách také stejné rysy, například trpělivost, opatrnost, vstřícnost, pečlivost, introverzi nebo extroverzi. Posuďte sami, zda na vás typologie podle druhů kávy sedí.

 

Černá káva

Černou kávu si oblíbí velmi přímí lidé, kteří si na nic nehrají a nesnáší hloupost. Potrpí si na jednoduchost, často jsou tiší, ale také náladoví a nenechají si do ničeho mluvit od druhých. Zkrátka si jdou svou vlastní cestou. Kvůli tomu mnohdy razantně odmítají názory okolí a jsou prudcí.

magazin.cz

 

Cappuccino

Milujete cappuccino s lahodnou mléčnou pěnou? Pak jste podle psychologů osobnost tak trochu posedlá, která si všechno kolem sebe pečlivě hlídá a ráda ovládá lidi ve svém okolí.

 

Latté

Nedáte dopustit na kávu typu latté s pořádnou dávkou horkého mléka? O vás by tedy odborníci prohlásili, že jste poněkud neurotičtí a někdy se druhým tak trochu vnucujete. Také rádi pomáháte lidem ve svém okolí a děláte jim radost, protože vám samotným to činí potěšení. Ovšem kvůli tomu nezřídka zapomínáte na sebe samotné a zanedbáváte se.

magazin.cz

 

Instantní káva

Instantní kávu pijí nejčastěji lidé, kteří trpí prokrastinací. Ve společnosti se moc neprojevují a nechtějí kolem sebe mít něco, z čeho nemohou mít radost. A tak se projeví i v oblasti mezilidských vztahů.

 

Ledová káva a ochucené kávy

Ledovou kávu a nejrůznější sladké směsi kávy či kávy ochucené milují společensky smělé osoby, které jsou ke svému okolí velmi vstřícné. Takové lidi bychom mohli charakterizovat jako přerostlé děti, které mají mladistvého ducha a jsou velmi přátelští. Jejich negativní vlastností je často lehkomyslnost.

magazin.cz

 

Spotřeba kávy ve světě

Podle posledních zveřejněných údajů International Coffee Organization vede ve světové spotřebě kávy Lucembursko. Na osobu zde připadá 24,73 kg kávy ročně. Na druhém místě se s průměrnou roční spotřebou kávy na osobu 12,17 kg umístilo Finsko. Třetí příčku obsadilo Norsko s 9,51 kg kávy na osobu za rok. A jak jsou na tom Češi? Ti skončili až na 35. místě s 3,26 kg kávy na osobu za rok.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!