Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Bylinky, které zklidňují stres

Nervozita, poruchy soustředění a nespavost – to je jenom pár příkladů potíží, které má na svědomí stres. Proto bychom potřebovali zpomalit a vrátit klid do života. Než se vydáte k lékaři pro ve formě léků, využijte pomoc příro

Meduňka lékařská

Jedná se o trvalku, kterou najdete ve volné přírodě, dařit se jí ale bude i u vás na zahrádce či v květináči třeba doma na okně. Z této rostliny si můžete připravit třeba čaj. Na ten budete potřebovat listy nebo natě meduňky. A jaké účinky má tato rostlina? Dokáže zmírnit křeče i svalové napětí. Dále působí proti depresi, zahání migrénu a nespavost. Její účinky se uplatní hlavně při nervové podrážděnosti či vysokém krevním tlaku. Celkově uklidňuje organismus a mírně utlumuje vnímání.

magazin.cz

 

Kozlík lékařský

Celkové zklidnění při dlouhodobém užívání přinese kozlík lékařský, konkrétně jeho kořen. Chce to jenom trochu trpělivosti, od bylinek nemůžete chtít zázraky na počkání. Nějaký čas trvá, než se jejich účinky projeví naplno.

Sami si určitě zvládnete doma připravit odvar z kořene rostliny, pokud si na to netroufáte, běžně jsou k dostání tablety či tinktury s obsahem výtažku z kozlíku. Pro kozlík je charakteristická nasládlá chuť a zápach odpovídající názvu rostliny. Pokud se u vás při jeho užívání objeví žaludeční křeče, preparát vysaďte. Může se totiž jednat o alergickou reakci, která se objevuje ale poměrně vzácně.

 

Třezalka tečkovaná

Třezalka je známá svými sedativními účinky. Během jejího užívání byste se však měli vyhýbat dlouhodobému pobytu na sluníčku. Tato rostlina je totiž fototoxická a mohla by se objevit vyrážka. Třezalka také snižuje účinnost hormonální antikoncepce a není vhodná pro jedince s nízkým krevním tlakem. Běžně dnes můžete sehnat čaje z třezalky tečkované, sušenou rostlinu nebo tinkturu, která má nejsilnější účinky. Třezalka tečkovaná se někdy výstižně označuje jako přírodní antidepresivum.

magazin.cz

 

Šišák bajkalský

Tuto rostlinu byste našli v lesostepích v Zabajkalí a na Dálném východě. Koupíte ji však i u nás. Kořen rostliny je výborným pomocníkem při stresu, úzkosti či hysterii. Pokud máte problém s nespavostí, šišák vám pomůže usnout. Kromě toho, že rostlina působí jako sedativum, má také antialergenní, antimikrobiální a antirevmatické účinky. Užívat se smí pouze 15 gramů za den. Namletý kořen je vhodný pro přípravu odvahu a tinktur.

 

Chmel

Chmel vám zajistí kvalitní, klidný a ničím nerušený spánek. Dále dokáže snížit hladinu cukru v krvi. Uplatní se tak při počáteční fázi cukrovky. Užívá se buď usušené samičí květenství, nebo lupulin, který se právě z nich získává. Jedná se o žlutý prášek, který má hořkou chuť. A pro milovníky piva – když si dáte jedno, chmel vám prospěje. Ovšem všeho moc škodí…

magazin.cz

 

Kromě výše zmíněných bylin můžete na uklidnění užívat také třeba mučenku, heřmánek, lípu, přesličku a jiné další. Pokud trpíte nespavostí a chcete si z rostliny připravit čaj, pijte ho zhruba hodinu před tím, než půjdete do postele. A zapomeňte na alkohol.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!