Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Plaťte v hotovosti – ušetříte!

Jistě se vám to už taky stalo. Vidíte v oblíbeném obchodě něco, co se vám líbí, a najednou zjistíte, že v peněžence nemáte hotovost, účet poloprázdný, ale po věci hrozně toužíte.

Záchrana – přece máte ještě kreditní kartu, kterou můžete zboží zaplatit! Uděláte to, však ono se to „později“ nějak zaplatí. Podobná situace se ale stane za dva dny, za týden. Potom ale přichází vystřízlivění, když přijde od banky výpis, na kterém je částka pro zaplacení splátky kreditní karty… „Ale to přece není možné, tak velká byla moje měsíční útrata?“ říkáte si v duchu. Projíždíte výpis a zjišťujete, že tady jste koupili něco za 800, tady dokonce za dva tisíce. Popadá vás vztek na sebe sama. A je to tu zase. Ušetřenými penězi – například na letní dovolenou – nakonec musíte zaplatit výrazně vyšší částku na splátku kreditní karty, než jste očekávali.

magazin.cz

 

Co s tím? Téměř každý si tím jednou projde. Pokud má člověk kreditku a hodně ji využívá, připadá mu zkrátka měsíční splátka dlužné částky daleko, někde ve vzdálené budoucnosti, protože se „to vždycky pak nějak zaplatí“ a problém bude vyřešen. Jenže on vlastně nebude, a to nás banky ještě „povzbuzují“ abychom kreditky používali ještě více – jednou bezkontaktními platbami, jindy různými programy, které vám třeba převedu jedno procento platby na penzijní připojištění a podobně. Výsledek je ten, že vy i obchodník máte méně peněz – nějaká procenta z platby dostávají kreditní společnosti a banky. Na jejich argumenty, že držení a manipulace s hotovostí obchodníky něco stojí, je jednoduchá odpověď. Proč tedy někteří obchodníci nabízejí slevu při platbě hotovostí? Nenechme se ohlupovat. Mnohé studie navíc říkají, že používáním kreditní karty utratíme až o 30 % více, než když platíme hotově.

magazin.cz

 

Výsledkem takového počínání je často nákup věcí, které nepotřebujeme, a následně hrozící nedostatek financí. Udělejte si jasno a zvolte jednoduchou, ale účinnou obranu. Na měsíc si vyberte určitou částku, kterou hodláte utratit za běžné „radosti“ života. Kartou plaťte pouze za větší nákupy, s nimiž předem počítáte, a to pouze kartou debetní. Finance si tak více ohlídáte a nekupujete hlouposti, které pak stejně za chvíli nepotřebujete. Za odměnu pak můžete jet na dovolenou třeba na Kapverdy místo na Vysočinu. Když si totiž ušetřenou částku sečtete za celý rok, tak zjistíte, že se vám podařilo uspořit docela dost.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6