Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Bylinky místo léků proti bolesti

Když se objeví bolest, většina z nás automaticky sáhne po nějakém léku proti bolesti. Ty sice většinou spolehlivě zaberou, ovšem mají také celou řadu nepříjemných vedlejších účinků.

Místo léků na bolest však můžete naštěstí sáhnout po zdravějších alternativách. Třeba takové bylinky vás dokáží bolesti spolehlivě zbavit. A spoléhaly na ně již naše prababičky!

 

Při bolestivé menstruaci

Při bolestivé menstruaci poskytne ženám úlevu kontryhel, kterému naše prababičky říkaly „ženská bylinka“. Z této rostlinky si můžete připravit třeba čaj, který má velmi dobrou chuť. Čaj je možné pít i dlouhodobě, protože kontryhel má jenom minimum vedlejších účinků. Ideální je začít pít kontryhelový čaj pět dní před začátkem menstruace a konzumovat ho po celou dobu jejího trvání. Kromě kontryhelového čaje mohou ženy trpící na silnou menstruaci sáhnout také po heřmánku, který tlumí nepříjemné křeče v podbřišku. Stejné účinky má pak také mateřídouška.

magazin.cz

 

Při bolestech břicha

Bolestí břicha vás dokáží zbavit semínka černuchy, ze kterých se připravuje nálev. Stačí semínka zlít horkou vodou a nechat je přiryté zhruba 15 minut louhovat. Nálev pak popíjejte po douškách a za chvíli bolest břicha ustoupí.

 

Při rozlámaných zádech

Na bolavá záda zabírá řebříček. Připravte si z této byliny čaj a popíjejte ho čtyřikrát denně. Bolesti zad vás zbaví také čajová směs připravená z řebříčku, květů černého bezu a listů břízy.

 

Proti bolesti hlavy

Až vás příště začne bolet hlava, vyzkoušejte místo léků proti bolesti kozlík lékařský nebo třeba čekanku. Výborné jsou čaje připravené z těchto bylinek, které lze navzájem i kombinovat. Čekanka údajně působí podobně jako ibuprofen, protože obsahuje stejné látky jako toto léčivo. Kozlík lékařský vás nejenže zbaví bolesti hlavy, ale také odstraní pocit úzkosti, potíže se spánkem, celkově uklidňuje a uvolňuje stres. S migrénou spolehlivě zatočí řimbaba obecná. Ta při pravidelném užívání snižuje riziko vzniku silných migrén až o 70 procent.

magazin.cz

 

Pryč s pálením žáhy

S pálením žáhy vám pomůže zeměžluč. Z této byliny si připravte čaj, který je nejlepší popíjet vlažný, a to maximálně tři šálky denně.

 

Při bolesti v krku

Na bolest v krku zabírá řepík a šalvěj. Tyto bylinky váš krk zklidní a zároveň dezinfikuje. Připravte si z nich třeba čaj nebo kloktadlo, obojí užívejte asi čtyřikrát za den.

 

Když vás trápí zuby

Na bolest zubů používaly již naše babičky hřebíček. Tento voňavý lék dezinfikuje ústní dutinu a ničí bakterie, zároveň má znecitlivující účinky. V ústech ho jednoduše rozkousejte nebo ho rozdrťte a drť aplikujte přímo na bolavé místo.

magazin.cz

 

Proti hemoroidům

Hemoroidy umí být pořádně nepříjemné a omezující. Člověk někdy nemůže ani pořádně chodit a sedět. Nepříjemnou bolest dokáže utlumit hlavně odvar z dubové kůry, z něhož se připravuje sedací lázeň.

 

Když bolí močový měchýř

Zánět močového měchýře je velmi bolestivé onemocnění. Bolest utlumí vrbovka malokvětá. Z této byliny se vaří čaj a v případě potíží se popíjí třikrát denně.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!