Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Mýty o rakovině

Rakovina patří mezi zákeřné a smrtelné choroby. Ovšem některé druhy lze poměrně úspěšně léčit. Pokud lékaři rozpoznají nemoc včas, pacient má mnohdy velké šance na uzdravení.

Mýty o rakovině jsou důkazem, že nevědomost či špatná informovanost může ubližovat. Uveďme tedy vše na pravou míru. Jaké jsou nejčastější mýty o rakovině? A jak to s touto zákeřnou nemocí doopravdy je?

Rakovinu mají na svědomí mobilní telefony a umělá sladidla

Možná jste i vy už někdy slyšeli, že mobilní telefony nebo třeba umělá sladidla mohou způsobit rakovinu. Onkologové a vědci se však shodují na tom, že to není pravda. Dodnes neexistuje žádná vědecká studie potvrzující, že by měly mobilní telefony a umělá sladidla toto onemocnění na svědomí.

Mýtus o umělých sladidlech a jejich vlivu na vzniku rakoviny vznikl pravděpodobně po roce 1970. Tehdy byla totiž zveřejněna studie, která upozorňovala na vliv umělých sladidel při vzniku rakoviny, ovšem u zvířat, a ne u lidí. U člověka zatím nic takového nebylo prokázáno.

magazin.cz

Pokud hledáte skutečnou prevenci vzniku rakoviny, zaměřte se především na fakta, která jsou již vědecky dokázána. Zvolte tedy správnou životosprávu, omezte alkohol, zapomeňte na cigarety a mějte dostatek pohybu.

Lidé s tmavší pletí nemohou mít rakovinu kůže

Jedná se o velmi rozšířený mýtus. Barva pleti nehraje žádnou roli v imunitě vůči rakovině kůže. U jedinců se světlejším odstínem kůže je pouze vyšší riziko rozvoje melanomu než u lidí s kůží tmavší. Lidé s tmavším odstínem kůže mají dokonce tu smůlu, že u nich lékaři odhalí zákeřnou nemoc později, protože u nich snadno přehlédnou první příznaky.

magazin.cz

Obezita nezvyšuje riziko vzniku rakoviny

Mnoho lidí dnes bohužel věří, že obezita zvyšuje sice riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, ale na vznik rakoviny nemá žádný vliv. Toto tvrzení se však nezakládá na pravdě. Lékaři zjistili určitou spojitost mezi kily navíc a úmrtími na rakovinu. Nadváha prokazatelně zvyšuje riziko vzniku rakoviny ledvin, tlustého střeva, žlučníku, slinivky, prostaty nebo štítné žlázy. Pokud již pacient touto zákeřnou chorobou onemocněl, nadváha její léčbu znesnadňuje.

Navíc je známým faktem, že nadváha je důsledkem špatné životosprávy. A ta zase nezřídka vede ke vzniku rakoviny.

magazin.cz

Rakovina není přenosná z člověka na člověka

Rakovinu skutečně jako onemocnění nemůžete chytit přímým kontaktem s nemocným člověkem. Existují ale viry podněcující vznik rakoviny, které jsou nakažlivé a přenosné z člověka na člověka. Jako příklad lze zmínit lidský papilomavirus (známý pod zkratkou HPV). Ten má na svědomí vznik hned několika druhů rakoviny. Papilomaviry navíc dokáží být v lidském těle klidně několik let a pak teprve zaútočí. Většina lidí se dokonce za celý svůj život alespoň jednou s jedním druhem HPV setká, jen u mnoha z nich rakovina nevznikne.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!