Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Prostě úžasná s vykřičníkem

Nízké sebevědomí může být velmi nepříjemný náklad naší psychiky, který nám dokáže ale pořádně znepříjemnit celý život a od základu ho poškodit. Jeho příčiny jsou různé a většinou absolutně neopodstatněné.

Bůhví proč jsou především české ženy přeborníkem ve vlastnění sebejistoty na bodu nula. Naštěstí ale existují metody, díky kterým ji lze postupně zvyšovat a zvyšovat. Stejně ale jako když chcete svaly, bez pořádného cvičení a dennodenního tréninku to prostě nepůjde.

magazin.cz

Je všeobecně známo, že v České republice je největší frekvence krásných žen na kilometr čtvereční a přitom paradoxně právě většina z Češek trpí velkým nedostatkem sebelásky. Nemají rády svoje tělo, svůj obličej, svoje vlasy, svoje povahové rysy… Okolí jim může donekonečna říkat, jak jsou úžasné, ale stejně tomu nikdy neuvěří. V hlavě mají usazenou myšlenku, která říká opak. Sebevědomí a radost sama ze sebe nemá nic společného s tím, jak vypadáme, ani s tím, co všechno umíme, nebo jak moc inteligence jsme dostaly do vínku. Záleží jenom na tom, jak moc si tyto skutečnosti uvědomujeme.

Pokud víme, že žádné sebevědomí nemáme, tak můžeme udělat dvě věci. Buď zůstat zavřená doma a strávit v sebelítosti celý život rozvalená na gauči u televize, nebo se rozhodnout, že odteď budeme úžasné, budeme mít úžasnou práci, úžasného partnera, úžasný život… Tak jednoduché to je. Sebejistota není vlastnost, kterou buď máme, nebo ne. Formuje se u nás postupem času. Každý se s ní narodíme, ale nevhodnými poznámkami či chováním nám ji mohou rodiče, učitelé, kamarádi nebo partner vzít. Teď je ale na čase dostat zpátky, co vám patří. Existují jednoduchá pravidla, která když budete dodržovat, tak se stanete takovou, jaká opravdu jste.

magazin.cz

Uvědomte si, jaká jste a čeho všeho jste už v životě dosáhla

Sedněte si a sepište si všechny své životní úspěchy, své povahové rysy, které na sobě máte rády i to, co se vám líbí na vašem těle. A teď si to přečtěte nahlas a znovu a znovu každý den. Už ani nevíte, proč jste si o sobě myslely, že jste hrozné, že?

Myslete pozitivně, kladně hleďte do budoucnosti, mějte ráda přítomnost, zapomeňte na minulost
Představte si, že byste mohla začít úplně znova, ale přitom byste si pamatovala všechny chyby, které jste v životě udělala a z kterých se máte poučit. A teď to udělejte. Je to úplně jednoduché. Nemá cenu se trápit tím, co se vám v životě nepovedlo a co jste mohla udělat jinak. Už to nezměníte. Jediné co můžete změnit, je vaše budoucnost. Naordinujte si pozitivní myšlení, protože to odráží i vaše chování, činy, to jak vypadáte, i to, co se vám bude dít. Protiklady se sice přitahují, ale v tomto případě to není pravda. Pozitivní přitahuje zase jen pozitivní a naopak.

magazin.cz

Udělejte něco pro sebe

Ano, jistě, měly bychom se mít rády takové, jaké jsme, ale proč si neudělat radost v podobě hezčího účesu, nového šatníku, nebo i lepší postavy. Pokud se o sebe začnete pořádně starat a budete se cítit v dobré kondici, budete si sebe i více vážit. Bude to další úspěch ve vašem životě a těch není nikdy dost.

Vytyčte si své cíle a ty dotáhněte do konce

Jistě už jste si mnohokrát v životě něco přála dokázat, ale nakonec vás přemohl strach z neúspěchu a proto jste to raději vzdala. Jenže výsledek byl akorát tak frustrace a deprese. Tentokrát to udělejte jinak. Můžete mít úplně vše, co chcete. Jen musíte pro to makat na sto procent. Až toho však dosáhnete, nebude lepšího pocitu, který byste kdy cítily. Zvlášť pokud je to váš velký sen.

magazin.cz

Naučte se říkat ne, když chcete říct ne a ano, když chcete říct ano

Tuhle radu není jednoduché dodržet. Mnoho lidí raději všem všechno odkývá i za cenu své vlastní nespokojenosti, jen proto, aby je měli všichni rádi. Potom si ale přestanou vážit sami sebe. Řekněte STOP. Záleží jen na tom, jak budete spokojená vy. Možná vás nebudou mít rádi všichni, ale ti, kteří za to stojí ano.

Možná se vám zdá, že sebevědomí není zas tak v životě nezbytné. Že k úspěchu lidem může stačit jen krása, nebo talent. Ale ještě se nestalo, aby se kdy proslavila jakkoliv krásná dívka jako modelka bez sebejistoty, nebo zpěvačka, která sice má dokonalý hlas, ale nemá se ráda. Sebevědomí je základ veškerého úspěchu v životě. A tady více než jindy platí heslo: každý svého štěstí tvůrcem. Proto se začněte řídit všemi uvedenými body a vejděte vstříc svému lepšímu já.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!