Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Bylinky, koření a chuť k jídlu

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vám mohou pomoci například bylinky nebo koření v boji s nadváhou? Oboje dokáže třeba urychlit spalování tuků nebo odstranit chuť k jídlu.

Co se hubnutí týče, nedají odborníci dopustit třeba na typické indické či asijské bylinky a koření. Ty mají schopnost utlumit chuť k jídlu, zároveň urychlují proces metabolismu a v jistých případech i zastavuje růst tukových buněk.

Kajenský pepř

V tomto koření bychom našli látku zvanou kapsaicin, kterou mimo jiné obsahují třeba i papriky. Právě kapsaicin je charakteristický svou pálivou chutí. Je prokázáno, že tato látka dokáže snížit příjem kalorií i hladinu tuků v krvi, čímž úspěšně bojuje proti nadváze. Tukové buňky v našem těle dále zvládne proměnit na teplo.

magazin.cz

Ženšen

Ženšen je nedílnou součástí korejské a čínské kuchyně. V našem těle dokáže zvýšit energetické hladiny a přispívá k rychlejšímu metabolismu. Na trhu dnes již něžně najdete několik druhů ženšenu. Tak třeba ten sibiřský pomáhá překonat únavu, stres a napětí.

Skořice

Skořice je oblíbeným kořením a doplňkem sladkých pokrmů. Rovněž urychluje proces metabolismu, dokáže snížit hladinu glukózy v krvi a také zlepšit inzulinovou rezistenci u osob s diabetem druhého typu.

magazin.cz

Pampeliška

V čem jsou obyčejné pampelišky zvláštní? Již naše babičky věděly, že pampeliška může posloužit jako účinný lék na nadýmání či další zažívací obtíže. Tyto rostliny jsou bohaté na vlákninu, která v našem těle dokáže přivodit pocit sytosti a mírnit chuť k jídlu. V listech bychom našli celou řadu vitaminů – A, C, D a B-komplex. Dále rostlina obsahuje minerály, jako je například železo, draslík, zinek, měď, vápník, mangan, křemík nebo bor. V kuchyni najdou pampelišky uplatnění například při přípravě čaje či salátové zálivky.

Kurkuma

Kurkuma je hlavní složkou směsi koření kari. Právě díky kurkumě má svou charakteristickou žlutou barvu. V kurkumě bychom našli látku zvanou kurkumin, která má údajně pomáhat při hubnutí. Tato látka totiž dokáže v těle zastavit opětovný růst tukových buněk.

magazin.cz

Zázvor

Zázvor se vyznačuje stejnými termogenními účinky, které má i kapsaicin. Rovněž tedy zázvor způsobuje rychlejší spalování tuků. Jako výborný a účinný spalovač tuků tak může posloužit zázvorový čaj. Tento nápoj, pokud je teplý, dokáže podpořit proces trávení. O něco slabší účinky pak má studená domácí zázvorová limonáda.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!