Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak nám počítač pomalu, ale jistě ničí zdraví

Bez počítače se v dnešní době asi už jenom těžko obejdeme. Ovšem pokud u něj sedíme moc často, projeví se to negativně na našem zdravotním stavu.

Právě počítač může být příčinou například zhoršeného zraku nebo syndromu karpálního tunelu. Jak nám tedy počítač pomalu, ale jistě ničí zdraví?

Deprese a nespavost

Sedíte u počítače denně více než pět hodin? V tom případě jste vystaveni riziku vzniku deprese a nespavosti více než ti, kteří počítač používají pouze občas. Přišli na to američtí vědci, když provedli výzkum, kterého se zúčastnilo 25 tisíc respondentů. Osoby, které seděly u počítače déle než zmíněných pět hodin denně, pociťovaly velmi často úzkost, deprese, nervozitu a podrážděnost. Zaznamenaly také potíže se spánkem, konkrétně nespavost. Naopak lidé, kteří počítač používali málo, nevšimli si žádných problémů podobných těm výše zmíněným.

magazin.cz

Neplodnost

Podle výsledků odborných studií z roku 2004 může mít na svědomí neplodnost časté používání laptopu, pokud ho máte položený na klíně. Konkrétně za to může teplo, které zapnutý přístroj produkuje. Mužské tělo však naopak potřebuje k udržení spermií ve zdravém stavu spíše teploty nižší. Z tohoto důvodu se také varlata nenachází uvnitř lidského těla.

Odborníci se shodují na tom, že pouhých patnáct minut, kdy máte laptop na klíně, může způsobit zvýšení teploty ve varlatech o tři stupně Celsia. Na kvalitě spermií se přitom negativně podepíše i navýšení teploty o pouhý jeden stupeň! Jejich kvalita se v tomto případě zhorší zhruba o čtyřicet procent.

magazin.cz

Syndrom počítačového vidění

Syndrom počítačového vidění (Computer vision syndrome, známý pod zkratkou CVS) postihuje osoby, které nespustí oči z monitoru počítače celé hodiny. Typickými projevy tohoto syndromu je rozostřené či dvojité vidění, suché a rudé oči, bolesti hlavy, krční páteře a zad. Syndrom počítačového vidění vzniká poměrně snadno. Pokud sledujeme monitor, méně pohybujeme očima a mrkáme, což má za následek jejich vysychání a únavu. Syndrom počítačového vidění postihuje podle údajů ze statistik 50 až 90 procent lidí, kteří dlouhodobě hledí na monitor počítače.

magazin.cz

Chronická bolest

Za den uděláte při sezení u počítače mnohokrát úplně stejný pohyb rukou. A to se neobejde bez následků. Z nich lze jmenovat například syndrom karpálního tunelu, bolesti zápěstí, ramen či zad. Více než polovina uživatelů počítačů na světě trpí nějakou chronickou bolestí. Třeba takové bolesti krční páteře či ramene trápí 95 procent uživatelů počítačů, 60 procent zase trpí na chronické bolesti zápěstí.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!