Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jídlem k dobré náladě

Někdo spoléhá na koníčky, někdo na relaxaci a někdo třeba na dobré jídlo. Existují potraviny, které se prokazatelně podílejí na tvorbě serotoninu, tedy hormonu štěstí a dobré nálady.

Tento hormon působí na náš nervový systém tak, že přivodí dobrou náladu, pocit pohody a radosti. Tvorbu serotoninu zajistí potraviny obsahující aminokyselinu L-tryptofan. Tuto látku bychom našli například v kuřecím a krůtím masu, v mléčných výrobcích, kešu oříšcích, banánech a některých rybách. Na produkci serotoninu se dále podílí potraviny s vysokým obsahem vitaminů skupiny B (zvláště B6, B9 a B12) a vitaminu C. Hladinu serotoninu může zvýšit také alkohol, nejedná se ovšem o ideální případ. Alkohol je dobrý sluha, ale špatný pán.

Banány

Banány fungují podobně jako antidepresiva. Jsou bohaté na tryptofan, cukry, draslík, celou řadu vitaminů a minerálů. Jenom málokteré ovoce se tak moc podílí na tvorbě serotoninu tak, jako právě banány.

magazin.cz

Jahody a borůvky

Toto ovoce je bohaté na vitamin C a antioxidanty. Nejenom, že jahody a borůvky dokáží zlepšit náladu, ale zároveň pročistí celý organismus, dodají energii a zbaví vás únavy. Ovoce se také výborně uplatní například při detoxikačních kúrách.

Mandle

Mandle jsou plné železa, a proto se podílejí na vytváření červených krvinek. Dále mandle obsahují vysoký obsah hořčíku a mohou tak posloužit jako přírodní antidepresivum. Odstraňují stres a podráždění a způsobují vznik dobré nálady.

Tuňák a losos

Tyto ryby představují významný zdroj aminokyseliny tryptofanu, kterou naše tělo potřebuje pro tvorbu hormonu štěstí, tedy serotoninu. Omega 3 mastné kyseliny zase odstraňují smutek, stavy úzkosti a potíže se spánkem. Rovněž je tuňák a losos bohatý na vitamin D, který také dokáže stimulovat dobrou náladu.

magazin.cz

Špenát

Špenát je zdrojem hořčíku, a tak zajistí lepší koncentraci a duševní výkon. Dále špenát obsahuje vitaminy skupiny B, což má za následek zvýšenou tvorbu serotoninu v našem těle. Po konzumaci špenátu tak budete mít dobrou náladu.

Kakao a čokoláda

S kakaem a čokoládou dodáte tělu hořčík a také tryptofan. Tvorba serotoninu je s konzumací kakaa a čokolády zaručena. Dost možná jste si i vy všimli, že vám čokoláda dokáže spolehlivě zlepšit náladu.

magazin.cz

Kapusta

Kapusta má na náš psychický stav podobné účinky jako výše zmíněný špenát. Kromě toho zvyšuje díky vysokému obsahu vitaminu C imunitu.

Rajčata

V rajčatech najdeme antioxidant s názvem lykopen. Proto rajčata poslouží jako prevence vzniku celé řady onemocnění, zároveň mají pozitivní účinky na psychiku člověka. Dále jsou rajčata zdrojem draslíku, hořčíku a kyseliny listové.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!