Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Oční jóga: Pomáhá při únavě a zpomaluje stárnutí

Oči jsou stále více a více přetěžované. Celá řada z nás tráví dlouhé hodiny denně u počítače. Oči jsou vystaveny dalším škodlivým vlivům, jako je například prach a smog či klimatizace.

Pokud nás bolí záda, pomůže nám třeba masáž nebo cvičení. Ale jak pomoci unaveným očím? Regeneraci jim přinese oční jóga. Jedná se o jednoduché cviky, které vám nezaberou moc času a také dokáží zlepšit zrak. Dokonce dokáží oddálit zhoršení zraku a tedy i nutnost používání brýlí až o několik let. Oční jógu provádějte vždy v klidu, bez brýlí či kontaktních čoček.

Únavu očí pomáhá mimo jiné zmírnit také protažení krční páteře a obratlů. Na co byste také neměli zapomínat, to je přísun čerstvého vzduchu a dostatek tekutin.

 

Pohybujte očima

Pohybujte očima směrem doprava a doleva, nahoru a dolů, křížem. Pomyslně očima nekreslete písmena H, O a X. Každé písmeno opište několikrát. Cviky můžete provádět s otevřenýma i zavřenýma očima.

magazin.cz

Pohyby očima nahoru a dolů musí být pomalé a klidné. Snažte se očima (a to pouze očima bez zvednutí hlavy) podívat k nebi. Tento cvik provádějte alespoň desetkrát.

Pohybujte očima ze strany na stranu, aniž byste pohnuli hlavou. Oči se snažte dát na stranu do takové polohy, jak jen to jde. Opět cvik provádějte desetkrát.

Očima pohybujte do úhlopříčky, snažte se tedy napsat písmeno X. Začněte pohybem očima směrem do levého dolního rohu, poté pohyb veďte směrem do pravého horního rohu. Cvičení opakujte desetkrát.

Další cvik zahrnuje kroužení očima. Pětkrát kružte očima na jednu stranu, poté pětkrát na stranu druhou.

Zaostřování

Tento cvik pomáhá při strnulosti očních svalů a zároveň působí jako prevence zhoršení zraku. Pokud pracujete denně několik hodin u počítače, je pro vás toto cvičení ideální.

Svůj palec vztyčte ve vzdálenosti zhruba 30 centimetrů od očí. Zrak na něj zaostřujte, střídavě se však zaměřujte na předmět, který je od vás vzdálen více než palec. Nejprve zaostřujte jedním a poté druhým okem. Cvik provádějte každým okem pětkrát.

magazin.cz

Cvičit můžete také jinak. Do ruky si vezměte tužku, ruku natáhněte. Okem zaostřete na horní část tužky, přičemž ruku k oku pomalu přibližujte. Pořád se ale okem zaměřujte na tužku. Opakujte pětkrát, poté oči vystřídejte.

Masáž

Unaveným očím pomůže masáž očních nervů na místě mezi spánkem a obočím. Možná vám chvíli potrvá, než najdete to správné místo. Ovšem až ho objevíte, pocítíte při jemné masáži pocit úlevy. Tlak v očích a v jeho okolí totiž poleví.

magazin.cz

Správné osvětlení

Pokud chcete z oční jógy vytěžit maximum, zaměřte se také na prostředí, ve kterém se podstatnou část dne nacházíte. Ideální je ho přizpůsobit pohodlí svých očí. K oční hygieně patří mimo jiné vhodné osvětlení. Dobré není šero, ale ani příliš přesvětlený prostor. Ideální je mírné osvětlení, pro pracovní plochu se pak hodí silnější bodové světlo. Pracovní plocha počítače by měla být modrá či zelená. Tyto barevné tóny vnímají oči, ale také mozek pozitivně. Zároveň není vhodné umístit počítač k oknu. Tak totiž oko vystavujete hned dvojímu záření, což ho zbytečně přetěžuje. A ještě jedna rada – nezapomínejte při práci mrkat.

magazin.cz

Ochlazení očí

Unaveným očím prospěje chlad a osvěžení. Oči proto opláchněte studenou vodou nebo na ně přikládejte chladné obklady. Pomáhá také vylouhovaný sáček zeleného či černého čaje. Ten necháte vychladnout a přiložíte na oko. Stejně poslouží například plátek salátové okurky.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!