Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zdravá a krásná pleť díky potravinám

Utrácíte spoustu peněz za kvalitní a luxusní kosmetické přípravky pro péči o svou pleť? Než zase příště zamíříte mezi regály s nejrůznějšími krémy, séry nebo maskami, zkuste to jinak, třeba změnou jídelníčku.

Dalo by se říci, že co je zdravé pro vaše tělo, to je zdravé i pro vaši pleť. Navíc v těchto potravinách nenajdete žádné škodlivé chemické přísady, ale obsahují pouze zdraví prospěšné antioxidanty a enzymy, což se o produktech kosmetického průmyslu říct nedá.

Kurkuma

Známá přísada směsi koření kari dokáže kromě jiného úspěšně bojovat proti stárnutí pleti. Mimo jiné to kurkuma dokáže díky svým protizánětlivým vlastnostem. Právě proto, že toto aromatické koření pomáhá bojovat proti předčasnému stárnutí pleti, přidávají ho někteří výrobci přírodní kosmetiky do svých pleťových krémů. Stačí však pravidelně kurkumu zařazovat do svého jídelníčku a dočkáte se stejného výsledku.

magazin.cz

Ovesné vločky

Ovesné vločky, to je tradiční snídaně celé řady lidí. Rychle a na dlouhou dobu zasytí a také dokáží bojovat proti vysokému cholesterolu v krvi. Hodí se však i k něčemu jinému než jen k zasycení žaludku. Ovesné vločky mají schopnost zklidnit podrážděnou pokožku, ať už se jedná o vyrážku, alergickou reakci, svědění, plané neštovice či spálení od slunce.

Z ovesných vloček si můžete připravit třeba peeling. Vločky namočte asi na deset minut do horké vody. Pak je nechte vychladnout a naneste na obličej, kam je jemně vmasírujte. Zhruba po patnácti minutách působení opláchněte vlažnou vodou.

Olivový olej

Kvalitní olivový olej má schopnost hydratovat pokožku a ochraňovat suchou pleť. Prospěje tedy především lidem trpícím lupénkou nebo ekzémy. Olivový olej jednoduše vetřete do suché či podrážděné pokožky.

magazin.cz

Dýně

S přibývajícím věkem dochází ke zpomalení obnovy kožních buněk, což má za následek její rychlé stárnutí. Ale nebojte se, existuje účinné řešení tohoto problému, které představuje třeba dýně. V ní totiž najdeme enzym, který dokáže urychlit tvorbu nových buněk. Dýně je rovněž zdrojem esenciálních mastných kyselin. Ty naše pokožka potřebuje k hydrataci. Dále dýně obsahuje vitaminy A a C, účinné antioxidanty ničící volné radikály, které mají na svědomí právě předčasné stárnutí kůže.

Mořské řasy

Mořské řasy jsou oblíbeným prostředkem pro péči o pleť zejména ve Francii a v Japonsku. Řasy jsou zdrojem celé řady vitaminů, minerálů a aminokyselin. V oblasti kosmetiky se uplatní zejména svými protizánětlivými účinky. Zároveň zmírňuje podráždění pokožky, čistí a zpevňuje pleť.

Protože jsou mořské řasy schopné zlepšit krevní oběh v těle, přidávají se do krémů proti celulitidě i do detoxikačních zábalů. Na trhu jsou k dostání pleťové krémy s obsahem mořských řas.

magazin.cz

Med

Med není jenom sladká pochoutka, ale také přírodní a účinné antiseptikum. Prokazatelně urychluje hojení povrchových ran nebo lehčích popálenin. Také dokáže bojovat proti bakteriím, proto zmírňuje akné a účinně hydratuje pokožku. Není divu, že je dnes med součástí mýdel, balzámů, hydratačních krémů či tělových mlék.

Zelený čaj

Zelený čaj je přímo proslulý svými pozitivními účinky na lidské zdraví. Dokáže například snížit hladinu cholesterolu v krvi nebo působí jako prevence vzniku některých druhů rakoviny. Zelený čaj nemusíte však jenom pít, lze ho aplikovat i na pokožku. Tam pak působí jako silný antioxidant, pokožku hydratuje a vyhlazuje vrásky. Vaše oči zase rozzáří vychlazené sáčky zeleného čaje. Ty přiložte zhruba na deset minut přímo na oči.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!