Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Guarana: Zázrak z amazonského pralesa

Pomáhá vám překonat únavu a povzbudit vás káva? Tak to ještě nevíte, co dokáže guarana! Její povzbuzující účinky jsou mnohem silnější, než je schopno poskytnout několik šálků kávy.

A co že je vlastně guarana? Jedná se o rostlinu původem z Brazílie, jejíž semena jsou bohatá na kofein a další povzbuzující látky. Guaranu si oblíbili již amazonští indiáni. Ti díky ní překonávali únavu nebo zaháněli hlad. Dnes má v Brazílii guarana větší cenu než káva. Oblibu si získala po celém světě v jakékoliv podobě – ať už jako nápoj či tablety.

Guarana je bohatá na vitaminy a minerály. Také obsahuje přírodní kofein, takzvaný guaranin, který najdeme ve velkém množství zejména v semenech. Kofein obsažený v guaraně se liší od toho obsaženého v kávě. Rozdílná je chemická vazba a také způsob, kterým se uvolňuje do těla. Výhodou guarany je právě pomalé a postupné uvolňování kofeinu do těla. Guarana nás tedy udrží v bdělém stavu po dlouhou dobu. V guaraně bychom dále našli červené barvivo, třísloviny, dextrin, pryskyřici, celou řadu vitaminů, železo, vápník, tuk, škrob a další biologicky aktivní látky.

magazin.cz

Detoxikace

Guarna obsahuje látky, které dokáží detoxikovat organismus. Účinně naše tělo pročistí od škodlivých toxinů. Detoxikační účinky guarany se však projeví až při jejím pravidelném užívání.

Energie

Jak již bylo zmíněno, guarana je bohatá na přírodní kofein, který se pomalu uvolňuje do těla. Účinky kofeinu přetrvávají šest až osm hodin. Guarana vás sice hned neprobere a „nenakopne“, ale zato budete mít pak dostatek energie po dlouhou dobu. A to je pro každého rozhodně výhodnější.

Pomoc při hubnutí

Guarana sama o sobě nezpůsobí úbytky na váze. Ovšem pokud trochu změníte životní styl a jídelníček, může vám guarana s hubnutím pomoci. Opět to má na svědomí velké množství kofeinu. Guarana má schopnost přivodit pocit sytosti a oddálit pocit hladu. Zároveň nezpůsobuje překyselení žaludku, a nemá tedy na svědomí zažívací problémy. Také zlepšuje činnost střev a zabraňuje vzniku zácpy.

magazin.cz

Pomoc při kocovině

S alkoholem to už někdy přehnal určitě každý. A proto všichni dobře víme, jak moc nás dokáže potrápit kocovina. Tu vám pomůže překonat právě třeba guarana. Ta vás zbaví bolesti hlavy a zklidní váš žaludek. Výborné jsou například guaranové tablety. Sice nějakou chvíli trvá, než zaberou, ale spolehlivě vám od kocoviny pomohou. Ideální je vzít si tabletu ihned po konzumaci alkoholu a jít spát. Ráno vás pak nebude kocovina obtěžovat.

Pryč s bolestí

Když člověka něco bolí, obvykle sáhne po nějaké analgetické tabletě. Než si však příště vezmete nějaký prášek, vyzkoušejte guaranu. Ta pomáhá při bolestech břicha, hlavy, zubů, svalů nebo kloubů. Má totiž určitě analgetické účinky. A pokud už si vezmete prášek na bolest, který stále ne a ne zabrat, zkombinujte ho s guaranou. Ta totiž dokáže podpořit účinek léků. Také se výborně uplatní při léčbě chřipky a nachlazení.

magazin.cz

Podpora koncentrace

Pokud před sebou máte spoustu práce, důležitou zkoušku nebo jednání, musíte se plně soustředit. Jak ale udržte pozornost po dlouhou dobu, třeba několik hodin? Jedno z přírodních řešení představuje guarana. Ta podporuje vnímání a koncetraci, oddaluje únavu a zvyšuje soustředění. Guarana dále dokáže dlouhodobě stimulovat centrální nervovou soustavu.

Elixír dlouhověkosti

Už staří amazonští indiáni považovali guaranu za elixír dlouhověkosti. A dnes odborníci dokázali, že guarana působí na lidský organismus takřka zázračně. Dokáže například upravit krevní tlak, detoxikovat organismus, podporovat potenci, odstranit stres a deprese. Také působí proti předčasnému stárnutí pleti.

Nežádoucí účinky

Kormě celé řady pozitiv má guarana ovšem také nežádoucí účinky. Její nadměrné užívání se projeví jako problémy se spánkem, úzkost, neklid, podrážděnost žaludku nebo zrychlený tep.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!