Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pokožka v zimě trpí, starejte se o ni

Zimní období naší pleti neprospívá, negativní dopady na její stav mají mrazy, silný vítr, chlad, suchý vzduch nebo střídání teplot při přechodu z venku do přetopených domů.

Když venku teplota nepřekročí 5°C, dojde ke zpomalení činnosti mazových žláz. To má za následek vysušení pokožky. V zimě se vyplatí pokožce věnovat zaslouženou péči.

Čištění a základní péče

V zimě čistěte svou pokožku jemně čistícím mlékem nebo gelem. Volte šetrné kosmetické produkty, včetně make-upu, který by měl být ideálně s obsahem UV filtru.

Čistá pleť vyžaduje v zimě výživné krémy s obsahem vitaminů. Pro suchou a citlivou pokožku zvolte krém mastnější, pro pleť mastnou nebo s výskytem akné krémy hydratační. Vhodné nejsou přípravky s obsahem alkoholu, ten totiž pokožku zbytečně vysušuje. Dlouhé horké koupele také pokožce v zimě spíše neprospějí.

Hydratace

Nevěřte mýtům, že nesmíte v zimě používat hydratační krémy. Pokožce v zimě naopak hydrataci musíte dopřát. Výborné jsou mastné krémy, které pokožce pomáhají udržovat a neztrácet svou přirozenou hydrataci. Kůže je pak vláčná, jemná a elastická.

Přirozená hydratace pokožky může být narušena při častých změnách teploty nebo vlhkosti vzduchu. Pak dochází k přesušení, napnutí, svědění a podráždění pleti. Často má v zimě suchá kůže sklon k praskání.

Vitaminy

Vitaminy v zimě nepotřebujeme jenom k posílení obranyschopnosti organismu, ale také k ochraně pleti před drsnými podmínkami. Nejdůležitější jsou v tomto případě vitaminy A, C a E. Vitamin A zamezuje působení škodlivým volným radikálům a dokáže zpomalit stárnutí pokožky. Vitamin C působí v našem těle jako antioxidant a ničí volné radikály. A vitamin E podporuje hlavně antioxidační účinky obou již zmíněných vitaminů.

Péče o rty

V zimě nás často trápí vysušené a popraskané rty. Pokožka rtů je velmi citlivá a reaguje na změny teploty a vlhkosti vzduchu. Zároveň v ní nenajdeme žádný přirozený tuk, který by ji ochraňoval před škodlivými okolními vlivy. Popraskané rty jsou mnohdy důsledkem dehydratace organismu, proto ani v zimě nezapomínejte dodržovat pitný režim. Zároveň je vhodné používat balzám na rty. Ovšem pomůže třeba i olivový olej – ten pomáhá urychlit hojení drobných prasklinek. Pokud nevíte, který balzám na rty si na zimu vybrat, sáhněte po nějakém s obsahem mandlového nebo olivového oleje, vitaminů, bambuckého másla nebo panthenolu.

Péče o ruce

V zimních měsících trpí i pokožka vašich rukou. Spoléhejte se proto na kvalitní a šetrné krémy a na rukavice coby ochranný prostředek. Rukavice totiž vaše ruce ochrání před mrazem a chladem a zůstanou tedy jemné a vláčné. Pokud vám kůže na rukou v zimě praská a špatně se hojí, bez krému se neobejdete. Výborné jsou ty s obsahem mléka, medu nebo mandlového oleje.

Pokožka v zimě trpí, starejte se o ni

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!