Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Aby vám to pořádně myslelo!

Chcete si udržet pozornost, bystrost a energii? Tak to musíte svému mozku dodávat správnou výživu! Určité potraviny v určitý čas dokáží zázraky. Nevhodné stravovací návyky negativně ovlivňují náladu, pozornost či koncentraci.

Pravidelná, dostatečná a vyvážená strava

Mnoho lidí v dnešní uspěchané moderní době nevěnuje stravování zvláštní pozornost. Jenom něco ve spěchu zhltnou, v bdělém stavu je udržují litry kávy. Ovšem to je cesta do záhuby pro naše tělo i pro náš mozek.

Pokud jíte nepravidelně, vynecháváte některé porce nebo konzumujete nutričně nevyváženou stravu, nedivte se, že dochází ke snížení energie a pozornosti.

Dostatek sacharidů

Abychom svému mozku dodali palivo, tedy glukózu, je zapotřebí do jídelníčku zařadit zdroje sacharidů. Ty se štěpí během procesu trávení a objevují se následně v krevním oběhu jako glukóza. Uvědomte si, že mozek musí pracovat nepřetržitě – 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Proto má vysoké nároky na energii. Mozkové buňky však nejsou schopné glukózu ukládat. Je potřeba ji do těla dodávat.

Jako zdroj sacharidů je vhodné ovoce, zelenina, a celozrnné produkty. Do svého jídelníčku dále zařaďte zdroje vlákniny, díky nimž se bude glukóza uvolňovat postupně a delší dobu. Pozor si však dejte na sacharidy rafinované, které jsou obsaženy například v cukrovinkách. Ty naopak způsobují útlum energie a pozornosti, mají na svědomí únavu.

Snídaně

Přes den bychom měli ideálně jíst v pravidelných časových intervalech, a to kvůli stálému přísunu glukózy do mozkových buněk. Připravte si malou svačinku každé tři až čtyři hodiny.

Velmi důležitá je pro správnou mozkovou činnost snídaně. Ta mozek ráno nastartuje. I přes noc totiž mozek pracuje a ráno tedy logicky potřebuje dodat energii. Snídaně by měla být vyvážená, s obsahem sacharidů a bílkovin.

Vhodné nápoje

Přes den nezapomínejte na dostatečný pitný režim. Dehydratace je častou příčinou únavy a úbytku energie. Správnou volbou je voda, a to nejen v případě, že už se ozve žízeň. V rozumné míře pijte i čaj a kávu. Nespoléhejte se však pouze na nápoje s obsahem kofeinu. Pokud ho tělu dodáte moc, objeví se nervozita a potíže se spánkem.

Aby vám to pořádně myslelo!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!