Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak z těla odbourat nikotin?

Že má kouření negativní vliv na naše zdraví, to ví asi každý. Jenom málo kuřáků ovšem dokáže na cigarety zapomenout. Škodlivé dopady kouření na lidský organismus lze však alespoň trochu zmírnit, a to správnými potravinami.

Základ jídelníčku kuřáka by měly tvořit zdroje vitaminu C, a to zejména kvůli antioxidační obraně buněk a ochraně cév. Pravidelný přísun nikotinu navíc způsobuje úbytek vitaminu C z organismu, je tedy potřeba ho doplňovat.

Pomeranče

Pomeranče by měly mít místo v jídelníčku kuřáka kvůli doplnění vitaminu C. Pravidelná konzumace pomerančů má pak za následek zrychlení metabolismu a zmírnění stresu. Dva pomeranče denně představují doporučenou denní dávku vitaminu C. Ovšem kuřáci by měli denně přijmout až trojnásobek doporučené denní dávky tohoto vitaminu!

Zázvor

Zázvor utlumuje potřebu nikotinu a pomáhá eliminovat toxiny v krevním oběhu, které má na svědomí právě nikotin. Nejlepší účinky má pak zázvor čerstvý.

Listový špenát

Špenát je zdrojem kyseliny listové a vitaminu B9. Ten dopomáhá k odstranění nikotinu z organismu člověka. Díky obsahu chlorofylu také čistí krev, draslík zase přispívá k optimální hladině minerálů v těle.

Brokolice

Brokolice je bohatá na vitamin B5 a C. Pravidelná konzumace brokolice vede k ochraně plic před škodlivými toxiny a k výraznému snížení rizika vzniku rakoviny plic. Ovšem minimálně musíte zkonzumovat 170 gramů brokolice týdně.

Citrony

Citrony obsahují velké množství vitaminu C, což je silný antioxidant. Dokáže z těla vyplavit škodlivé volné radikály a posiluje srdce. Citrony se výborně uplatní při detoxikaci organismu, což ocení nejen kuřáci.

Pšeničné klíčky

Pokud chcete zabránit ucpání cév, které má kouření mimo jiné na svědomí, zařaďte do svého jídelníčku pšeničné klíčky. Klíčky, to jsou části semene, které obsahují nejvíce živi a dalších látek, například proteinů. Dále v nich najdeme vitamin B1, vitamin E, kyselinu listovou a mangan. Klíčky můžete zařadit například v rámci snídaně – denně vám postačí 2 až 4 lžíce klíčků.

Mrkev

Kuřáci zpravidla mají i nedostatek vitaminu A. S tímto problémem jim může pomoci právě mrkev. Zároveň tělu dodají i vitamin C a K, a tak posílí obranyschopnost organismu.

Brusinky

Díky brusinkám dojde k rychlejšímu odbourávání nikotinu z krevního oběhu. Brusinky obsahují velké množství vitaminů, flavonoidů a minerálů. Díky tomu vás tyto malé červené bobulky ochrání před působením škodlivých volných radikálů.

Granátové jablko

Granátová jablka působí příznivě na krevní oběh a napomáhají tvorbě červených krvinek. Dále jsou zdrojem sodíku, vitaminu A, B a C.

Kadeřavá kapusta

Kadeřavá kapusta obsahuje provitamin A, vitaminy C a B7, draslík, fosfor, železo, hořčík a vápník. Také je bohatá na antioxidanty, které organismus zbaví všech škodlivých látek, včetně nikotinu.

Jak z těla odbourat nikotin?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!