Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Závislosti moderní doby

Moderní doba s sebou kromě jiného přináší moderní závislosti.

Závislost na nakupování

Jste šťastní, když můžete nakupovat? Vyrážíte s oblibou do nákupního centra, kde utratíte spoustu peněz? Nakupujete věci, které vlastně vůbec nepotřebujete? Možná jste závislí na nakupování.

Shopaholismus neboli omniománie se projevuje nutkavou touhou po nakupování. To úzce souvisí s pocity úzkosti nebo nejistoty. Pokud shopaholik nemůže nakupovat, objeví se u něj nervozita a podráždění. Ovšem po nákupu (většinou zbytečností) se přihlásí pocit viny. Pocit uspokojení po nákupu trvá u závislých lidí jenom krátkou dobu, což je žene k dalšímu nakupování. A to i za cenu zadlužení.

Podle statistik se shopaholismus objevuj zhruba u šesti procent populace. Závislost na nakupování většinou začnou postižení jedinci řešit až ve chvíli, když se jim začne hroutit soukromý život a mají vysoké dluhy.

Závislost na plastických operacích

Pokud člověk trpí závislostí na plastických operacích, může být sebekrásnější, ovšem sám sobě se nelíbí a hledá na sobě nedostatky, které následně vylepšuje s pomocí plastických chirurgů. Do svého vzhledu neváhá investovat nemalé částky peněz, čas i energii.

Závislý jedinec se velmi těší na plastickou operaci s očekáváním, že mu změní celý život. Ovšem za pár týdnů po zákroku se dostaví zklamání a pocit, že jeho tělo není dokonalé. A tak se rozhodne podstoupit další operaci.

Výše zmíněné projevy jsou vlastní poruše s názvem dysmorfofobie. Jedná se o chorobnou nespokojenost se svým vlastním tělem. A tak člověk svůj vzhled neustále vylepšuje plastickými operacemi. Představy o svém těle má však člověk trpící dysmorfofobií značně zkreslené a mylné. Touto poruchou je postiženo asi jedno procento populace.

Závislost na cvičení

Touha po „ideálním“ těle mnohdy úzce souvisí se závislostí na cvičení. Tato závislost se objevuje také v souvislosti s poruchami příjmu potravy nebo s dietami. O závislosti na cvičení se nedá mluvit, pokud se člověk pravidelně věnuje nějakému sportu. Ovšem pokud už začne cvičení negativně ovlivňovat zdravotní stav člověka, začne mu omezovat osobní i profesní život, je už něco špatně.

Závislost na internetu

Jenom málokdo se dnes obejde bez internetu. Pokud však internet vyhledáváte už hned ráno po probuzení a ani na dovolenou neodjedete nikam, kde by nebylo připojení k internetu, může se jednat o závislost. Už se vám někdy stalo, že jste si sedli k počítači s úmyslem strávit na internetu jenom pár minut, ovšem vydrželi jste u něj i několik hodin? V tom případě už jste nejspíš na internetu závislí. Velmi často se u lidí neobjevuje závislost na internetu jako takovém, ale spíše na konkrétních stránkách, jako jsou například sociální sítě nebo erotické stránky.

Nejčastěji se tento druh závislosti objevuje mezi jedinci do pětadvaceti let. Šest procent populace uvedlo, že se závislost na internetu negativně podepsala na jejich partnerském vztahu.

Závislost na cukru

Zatímco vědci zatím nedokázali, že by existovala závislost na čokoládě, o cukru to platí. Podle některých odborných studií je závislost na cukru mnohem těžší než třeba na heroinu nebo kokainu. Se závislostí na cukru se potýká zhruba jedenáct procent populace. Nezřídka vyústí v cukrovku či kardiovaskulární onemocnění. Podle statistik každý člověk v průměru za den přijme dvacet dva lžiček cukru. Ovšem ideální množství cukru denně je maximálně šest lžiček u žen a devět lžiček u mužů.

Závislosti moderní doby

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!