Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Všeho moc škodí

V dnešní době se těší velké oblibě tzv. superpotraviny a mnoho lidí nedá dopustit na sílu přírody a bylinek. Ovšem mnohdy přistupují k dávkování typu „čím více, tím lépe“. A jak známo, všeho moc škodí.

Zázvor je známým a účinným lékem při nachlazení. Pokud chce člověk nad nemocí zvítězit, lije do sebe litry zázvorového čaje. To je ale špatně. Se zázvor musíte zacházet opatrně. Pokud to přeženete s jeho dávkováním, mohou se objevit jeho vedlejší účinky, jako jsou zažívací problémy, pálení žáhy, snížení hladiny cukru v krvi nebo prodloužení doby menstruačního krvácení.

Problémy vám může způsobit také máta. Její nadměrné užívání má často za následek snížení citlivosti na ostatní bylinky. Odborníci také varují před dlouhodobým užíváním máty. Pokud je to možné, kombinujte ji s ostatními bylinkami. U citlivějších jedinců se může objevit i alergická reakce na mentol.

Čeho se nemusíte bát, to je vitamin C. Jím se předávkovat podle odborníků nelze – tělo využije potřebné množství a zbytek zkrátka vyloučí. Potraviny s obsahem vitaminu C tedy klidně zařaďte do svého jídelníčku a nebojte se množství. Ideální však není tento vitamin přijímat v chemické formě. Zde hrozí zdravotní komplikace v podobě ledvinových kamenů.

Dnes tak populární superpotraviny mají také své negativní účinky na lidský organismus. Třeba taková chia semínka mají vliv na krevní tlak. Jedinci s nízkým tlakem by to tedy s konzumací těchto semínek rozhodně neměli přehánět. Pro diabetiky nejsou vhodné brusinky, borůvky a zázvor, a to kvůli vlivu na množství cukru v krvi.

Každý už určitě někdy slyšel o pozitivních účincích čokolády (té kvalitní s vysokým obsahem kakaa) na lidské zdraví. Díky vysokému podílu látky zvané flavanol působí čokoláda jako silný antioxidant, přispívá k regulaci tělesné hmotnosti a zlepšuje náladu. Ovšem čokoláda často způsobuje i nepříjemné pálení žáhy. U citlivých jedinců má dokonce na svědomí vznik refluxní choroby jícnu, která si ve většině případů vyžádá operaci.

Mezi dnes oblíbené superpotraviny se řadí také goji, neboli kustovnice čínská. Má sice celou řadu zdraví prospěšných účinků, ovšem není vhodná pro každého. Její užívání by mohlo způsobit komplikace lidem užívajícím léky na ředění krve. Vhodná není konzumace ani při průjmech a horečkách, nedoporučuje se těhotným ženám.

Obecně platí, že pokud nepřekročíte doporučené denní dávkování, svému zdraví prospějete. Všeho tedy s mírou.

Všeho moc škodí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!