Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejzdravější potraviny máte běžně doma

Zapomeňte na superpotraviny! Nejzdravější potraviny jsou zdánlivě obyčejné, dostupné a běžně je máte doma. Jejich seznam sestavila cateringová společnost Plyvine Catering.

Brokolice

V jedné brokolici najdete více než sto procent denního minima vitamínu K pro člověka. Brokolice také obsahuje dvojnásobek doporučené denní dávky vitamínu C. Právě vitamín K spolu s vitamínem C tvoří základní stavební prvky zdravých kostí.

Citrony

Když sníte jeden citron, dodáte svému tělu doporučenou denní dávku vitaminu C. Kromě jiného zvyšuje hladinu HDL cholesterolu, tedy toho „hodného“, a přispívá k pevnosti kostí. Citrony dále obsahují flavonoidy, které prokazatelně dokáží zabránit růstu nádorových buněk a zánětů v těle.

Brambory

V jedné červené bramboře je obsaženo 66 mikrogramů kyseliny listové. Stejné množství pak obsahuje jeden šálek špenátu nebo brokolice. Sladká brambora je yase výborným zdrojem vitamínu A, který se uplatní při léčbě rakoviny a zároveň posiluje obranyschopnost organismu.

Hořká čokoláda

Již sedm gramů denně kvalitní hořké čokolády výrazně přispívá ke snížení krevního tlaku. Kakao je zdrojem flavonoidů a antioxidantů, které dokáží snížit hladinu LDL, tedy „špatného“ cholesterolu v krvi, a naopak zvýšit hladinu toho „hodného“ HDL cholesterolu.

Losos

Losos obsahuje velké množství omega 3 mastných kyselin, díky čemuž dokáže snížit riziko vzniku deprese, chorob srdce a rakoviny. Dále je losos bohatý na niacin, který člověka ochraňuje před vznikem nejrůznějších nemocí, mimo jiné před rozvojem Alzheimerovy choroby.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou ze všech ořechů nejbohatší na omega 3 mastné kyseliny. Přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, dokonce dokáží zlepšit náladu a slouží jako prevence vzniku rakoviny.

Avokádo

Avokádo obsahuje celou řadu zdraví prospěšných tuků. Díky tomu dokáže avokádo snížit hladinu cholesterolu až o 22 procent. Vysoký obsah kyseliny listové zase zabraňuje vzniku srdečních onemocnění.

Česnek

Česnek je lékem na celou řadu chorob. Působí proti růstu bakterií a díky obsahu alicinu je protizánětlivý. Česnek také dokáže snížit hladinu cholesterolu i krevní tlak.

Špenát

Špenát je bohatý na dva antioxidanty, které výrazně posilují obranyschopnost organismu – lutein a zeaxantin. Také pozitivně ovlivňují stav očí. Špenát patří mezi ty nejlepší preventivní prostředky v boji proti rakovině.

Luštěniny

Pokud si dáte luštěniny (tedy fazole, hrách nebo čočku) čtyřikrát za týden, snížíte riziko vzniku srdečních chorob o 22 procent. Zároveň dokáží luštěniny posloužit jako prevence vzniku rakoviny prsu.

Nejzdravější potraviny máte běžně doma

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!